VALENTINA MANDARIĆ

'Govor vjeroučitelja Bagarića je za svaku osudu, ali on nije usamljen, treba jednako tretirati i profesore drugih predmeta koji tako govore'

Krešimir Bagarić
 Facebook

O slučaju vjeroučitelja Krešimira Bagarića kojeg su učenici na nastavi snimili kako tijekom sata izgovara niz degutantnih stvari, u emisiji televizije N1 Točka na tjedan govorile su časna sestra Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije i Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matija Gubec u kojoj se sve i dogodilo.

Na pitanje voditeljice jesu li se tenzije u školi smirile, ravnateljica Klinger je odgovorila kako ne može to konkretno reći s obzirom da djece zbog zimskih praznika trenutno nema u školi.

- Susret s psihologicom je bio koristan, vrlo je važno dobiti povratnu informaciju jeste li na dobrom putu, raspravljali smo o okolnostima koje će se promijeniti. Nemamo službene informacije, informiramo se putem medija i ne znamo što će se dogoditi kada se djeca vrate u školu. Mi smo s djecom kontaktirali zadnji dan škole i pretpostavili smo ovakav tijek situacije i svi se propitkuju tko je ovo učinio, napravljen je korektan čin kada se ovo prijavilo. Nažalost, nismo imali priliku s djecom razgovarati i iskoristila bih priliku da kažem da je snimka stajala 20 dana. Da smo imali snimku, napravili bismo iznimnu stvar i ne bi otišlo ovako daleko, izjavila je Klinger.

Nije htjela ulaziti u pitanje kako je došlo do toga da vjeroučitelj nakon svega i dalje ima potporu nekih.

- Bilo bi neodgovorno da komentiram dojam o stavu roditelja, čujem samo preko medija. Kolega do sad nije imao nijednu primjedbu, za ovu situaciju nismo saznali formalnim putem, već preko medija. Bilo bi jednostavnije da smo informaciju dobili mi kao škola, kaže Klinger.

Časna sestra Mandarić kaže da su i u Zagrebačkoj nadbiskupiji također prvu informaciju o slučaju dobili iz medija, a otkriva i da je ona nakon toga osobno razgovarala s Bagarićem.

- Već smo se ranije ogradili od čina i izrazili žaljenje jer je čin neprihvatljiv. Žao nam je što se to dogodilo na satu vjeronauka koji promiče dijalog i međusobno pomaganje. Vjeroučitelj Bagarić je u sustavu od 2005. godine i nismo imali nijednu primjedbu na njegov rad. Nije bilo izgreda i imajući to na umu ovaj čin me iznenadio. Ovakav govor nije usamljen, nismo ga prvi put čuli i apelirala bih da svi budu jednako medijski tretirani. Jedino što me uvijek iznenadi je bi li se na ovakav način tretiralo nastavnika fizike, matematike... Našalila bih se i rekla da se mediji prema vjeronauku ponašaju kao maćeha, a ne kao majka, rekla je Mandarić.

Klinger je napomenula da Bagarić više nije zaposlenik njezine škole, a Mandarić je na pitanje hoće li biti sankcija od strane Crkve odgovorila da Bagarić i dalje ima mandat za poučavanje vjeronauka te da treba pričekati završetak cijelog procesa prije donošenja odluke.

- Dobili smo službeno dopis i 15. siječnja ćemo poslati novu osobu koja će podučavati vjeronauk u školi, dodala je. Navela je i svoje osobno mišljenje da ne bi bilo dobro da se takva osoba vraća u sustav obrazovanja.

Klinger je potvrdila da kani organizirati poseban roditeljski sastanak.

- On će se održati i trebamo s roditeljima zajedno doći do cilja, da osnaže svoju djecu da napisana i izgovorena riječ mora iza sebe imati odgovornost. Djeca nisu imala priliku vidjeti odgovornost za izrečeno, ovo mora biti poticaj da škola i roditelji rade zajedno. Moramo osvijestiti činjenicu da problem mora biti riješen tamo gdje je i nastao, a to je u našoj školi, izjavila je.

Na pitanje zašto je mali broj roditelja pristao dopustiti svojoj djeci svjedočenje u ovom slučaju, odgovorila je da ne može to komentirati jer 'svatko od njih ima svoj razlog'.

Mandarić je napomenula da 'svatko tko je imalo kršćanski orijentiran mora osuditi ovaj čin i svaki čin ovakve naravi', ali da ne smatra da će slučaj sam po sebi naštetiti ideji vjeronauka u školama.

- Može se dogoditi da netko pod tim dojmom neće izabrati vjeronauk. 90 posto roditelja u osnovnoj školi i 70 posto u srednoj školi bira vjeronauk za svoju djecu, rekla je.

Klinger je na kraju rekla da je za djecu jako loše što je sve ovo izašlo u javnost.

- Za medije je dobro, za djecu je jako loše. Šteta je da je djeci u zadnjem polugodištu osmog razreda, kada trebaju biti usmjerena na jačanje prijateljstva i odlazak na maturalac, pažnja usredotočena na događaj koji ne bi smio biti dio njihove mladosti, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2022 12:52