DAN ORUŽANIH SNAGA

GRABAR-KITAROVIĆ Na prvo postrojavanje naše vojske u Kranjčevićevoj došla sam kao studentica. Jakov i ja, nismo imali karte, Šeks nam je uvalio dvije

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga čestitala je u utorak vojsci njihov dan i prisjetila se prvog postrojavanja u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

- Došla sam tamo kao studentica, Jakov i ja, nismo imali karte, Šeks nam je, možda on to i ne zna, uvalio dvije karte i omogućio da budemo tamo, ispričala je predsjednica, kako prenosi N1.

Na pitanje je li zadovoljna stanjem u vojsci, predsjednica kaže kako je i zadovoljna i nije.

- Općim stanjem jesam. Zadovoljna sam stanjem morala, etike, njihovim ponašanjem u međunarodnim misijama. Rijetko smo imali incident koji uključuje hrvatske vojnike. Nisam zadovoljna njihovim životnim standardom. Nove vojarne izgledaju odlično, ali ima još vojarni koje treba preurediti i omogućiti bolje životne uvjete, rekla je predsjednica.

O novim avionima će se, kaže, govoriti na sjednici Vijeća za obranu 4. lipnja.

Što se tiče kandidature na predstojećim izborima, predsjednica kaže: - Sve u svoje vrijeme, ne bojim se nikoga.

- Već sam vam rekla da sam više puta razgovarala i s HDZ-om, i s obitelji i prijateljima, kaže predsjednica, a kandidaturu će, kaže, objaviti "jednog lijepog sunčanog dana".

Predsjednica smatra i da HDZ nije doživio poraz na europskim izborima, ali kaže da nije stigla detaljno proučiti rezultate.

- To je trend u cijeloj Europi. Da ljudi gube povjerenje u politiku, političare i institucije. Razgovarala sam s predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije. Suverenistička politika nije u neskladu s EU i NATO-om. Izvrsno je da smo u NATO-u, ali znam kako funkcionira NATO. Jamčim da je OSRH najbolji jamac sigurnosti u Hrvatskoj, izjavila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 15:52