PREDSJEDNICA S IZRAELSKIM KOLEGOM

GRABAR KITAROVIĆ 'Najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava u Jasenovcu'

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Vlado Kos / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom posjetila je spomen-područje Jasenovac.

- Potresno je čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli ovo jasenovačko mjesto užasa, kojima je glas dao predsjednik Rivlin. Dugujemo sjećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu. Vjerujem kako je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi - rekla je predsjednica u govoru, kojeg prenosi N1.

- Na ovom mjestu, podno jasenovačkog cvijeta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena. Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Yad Vashemu, Auschwitzu i Muzeju Holokausta u Washingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava Holokausta podrijetlom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih kojih više nema.

Naglašavam kako su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši našu domovinu na ispravnu stranu povijesti. Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina. Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni - kazala je Grabar Kitarović.

- Suvremena Republika Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu koji je za nas bio iznimno važan jer nam je napokon donio slobodu. Bili smo prisiljeni obraniti se od agresije koja je sa sobom donijela strašne zločine i razaranja. Nakon Drugog svjetskog rata bili smo uvjereni da se ništa slično ne može ponoviti na europskom tlu. A onda su se dogodile tragedije Škabrnje, Vukovara i Srebrenice. Te nam tragedije svjedoče kako mir i vrijednosti ljudskosti i demokracije nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Stoga, Hrvatska nastavlja svoju brigu o kolektivnom sjećanju na zločine koji su se ovdje dogodili, na tragediju hrvatskih građana i zločin nad hrvatskim građanima prije svega.

Svjesni da je na taj dio naše prošlosti bačena sjena, s tim smo se suočili, prihvativši odgovornost za budućnost temeljenu na poznavanju istine i izgradnji boljega društva na vrijednostima ugrađenima u Ustav naše države - rekla je predsjednica pred okupljenima.

- Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza zasnovanima na zajedničkim vrijednostima - koje dijelimo s Državom Izraelom i međunarodnom zajednicom - vrijednostima demokracije, slobode i poštivanja svakoga pojedinca bez obzira na njegovo podrijetlo.

Koristim i ovu prigodu, još jednom osuditi svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam - te istaknuti kako nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma. Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Ovdje smo prije svega kao ljudska bića, kao roditelji, sestre i braća, sinovi i kćeri. Moramo odgovorno ustrajati na istini. Da se ne zaboravi. Da se ne ponovi. Tikkun olam - zaključila je u govoru.

Rivlin: Moralna je obveza Hrvatske da se suoči s prošlošću

- Ustaški režim bio je jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista na ovom prostoru i aktivan partner u ubojstvima desetaka tisuća Židova, Srba, Roma i ostalih protivnika režima NDH - izjavio je u srijedu izraelski predsjednik Reuven Rivlin tijekom posjete logoru Jasenovac i istaknuo kako je moralna obveza Hrvatske suočiti se s prošlošću jer je to temelj svakog pravednog društva i važan element prijateljstva između dvije zemlje.

- Ustaški režim, jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista koji je ovdje nastao, bio je aktivan partner u ubojstvima, ali ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na 'crnu rupu' koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje - rekao je Rivlin i podsjetio da je u logoru Jasenovac okrutno ubijena ne samo većina Židova koji su živjeli u nekadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), već i više desetaka tisuća Srba, Roma i ostalih protivnika režima.

Također je istaknuo da je "sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignorira, moralna obveza koja je temelj svakog pravednog društva".

- To će također i dalje biti važan element u prijateljstvu Hrvatske i Izraela - poručio je šef izraelske države.

- Svi imamo obvezu učiniti sve kako bi štovali sjećanje na sve koji su nestali - istaknuo je Rivlin. Također je rekao kako se ne smije podupirati zakone ili pokušaje zatiranja ili utišavanja povijesnih istraživanja o zlodjelima nacista i njihovih kolaboracionista.

- Samo iskrenim i odvažnim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladih možemo s ovog strašnog mjesta poručiti - nikad više - rekao je Rivlin.

Podsjetio je da je uoči Drugog svjetskog rata u NDH živjelo 40.000 Židova kojima je Hrvatska stotinama godina bila "topli dom".

- Ali se tijekom Drugog svjetskog rata pretvorila u masovnu grobnicu za većinu hrvatskih Židova - kazao je Rivlin i istaknuo da su ubijeni samo zato što su bili Židovi.

- Većina je ubijena između 1941. i 1942. Drevna i duboko ukorijenjena zajednica našeg naroda okrutno je zbrisana s lica zemlje. Nestao je cijeli židovski svijet - izjavio je Rivlin i dodao da su ostala "samo sjećanja i ruševine duge i bogate povijesti naših naroda koji su zajedno živjeli".

Rivlin je u Jasenovcu izgovorio molitvu za mrtve Kadiš, a rabin Židovske općine Zagreb Lucian Moše Prevelić je izmolio El Male Rahamim (Bože pun milosti) za žrtve holokausta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:29