SLUČAJ ŠVERCA ORUŽJA

GRABAR-KITAROVIĆ ODGOVORILA NA MILANOVIĆEVE PROZIVKE 'Zašto nije reagirao kad su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške'

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Jure Miskovic / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je na prozivke Zorana Milanovića o odgovornosti za slučaj šverca oružja, za koji se sumnjiče i pripadnici Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, da je jedina velika afera u Oružanim snagama ona s MIG-ovima 2013. koji su išli na popravak u Ukrajinu.

Kako je istaknula, radilo se s nestabilnom zemljom koja je tada praktički bila u ratnom stanju.

"MIG-ovi su došli u dijelovima, a kad su sastavljeni, utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao potrošeno je više od 170 milijuna kuna", rekla je predsjednica.

Dodala je kako nikada u vrijeme Vlade Zorana Milanovića nije provedena detaljna istraga jer za takve propuste, "da imate četiri zrakoplova koja uopće ne mogu dobiti dozvolu za letenje, treba malo veća istraga nego što je ona koja je obuhvatila dvojicu nižih činovnika koji su jedan drugome navodno dali 10.000 eura mita".

"Ne znam zašto gospodin Milanović tada nije reagirao kad su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške", upitala je hrvatska predsjednica. "Zašto danas spominje aferu s nabavom zrakoplova kad je jedini razlog zašto je ova Vlada morala biti u žurbi s nabavom zrakoplova činjenica da su resursi MIG-ovima koje je on nabavio istjecali i umjetno se produživali pa danas jedva imamo dvojac koji leti i štiti hrvatsko nebo", rekla je Grabar-Kitarović.

Kako je ocijenila, nikada nije provedena istraga koja bi otkrila počinitelje, a Milanović nikada nije imao hrabrosti početi proces nabave novih zrakoplova.

Na novinarski upit bi li DORH zbog toga trebao istražiti Zorana Milanovića, odgovorila je kako je s DORH-om "nekoliko puta razgovarala zbog afere o tim zrakoplovima" i nikada nije dobila zadovoljavajući odgovor.

"Kao što sam rekla, to je prevelik posao da bi bila odgovorna samo dvojica nižih činovnika", dodala je.

Također je rekla da je Milanović kad je riječ o Oružanim snagama najpoznatiji po skoku s Patrije. "Srećom, očito je u životu naučio padati pa je to za njega dobro prošlo", dodala je Grabar-Kitarović.

Predsjednički kandidat Milanović danas je u Puli za slučaj s helikopterima ustvrdio da je druga katastrofa nakon slučaja s nabavom borbenih zrakoplova, koji je primjer kako se ne smije raditi. Dodao je da će kao predsjednik Republike to onemogućavati - zakonito i racionalno.

Davoru Bernardiću hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović je poručila da prije svega nauči da više ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, nego Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu.

"Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti Republike Hrvatske, a događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost. U ovom trenutku traje istraga. Ovo ne može biti montirani politički proces kakve smo viđali kad se Vijeće za nacionalnu sigurnost zloporabilo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića za raspravljanje o pojedincima, odnosno o tome gdje su zaposleni ako su bili u srodstvu s novinarima" rekla je Grabar-Kitarović.

"Ministar i ja do utorka očekujemo od načelnika Glavnog stožera kompletno izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti jer za to nam nije potrebno niti Vijeće za obranu, niti Vijeće za nacionalnu sigurnost", dodala je.

Predsjednik SDP-a Bernardić se danas u Zagrebu upitao kako je moguće da švercer oružja neometano uđe u vojni helikopter i probije se čitav niz sigurnosnih protokola. "Mora postojati zapovjedna odgovornost i mora se ustanoviti tko je kriv i kako je moguće da je sigurnosni sustav zemlje probijen. Ne znam što čeka predsjednica Republike, ona 'u roku odmah' mora sazvati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost. Milanović sasvim sigurno ne bi tolerirao takvo ponašanje“, poručio je Bernardić.

Novinare je u Zadru zanimalo misli li predsjednica da, osim zapovjedne odgovornosti, u slučaju šverca oružja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu ima i političke odgovornosti.

"Ne možemo govoriti o političkoj odgovornosti jer je riječ o vojnicima. Kad je riječ o zapovjednoj odgovornosti zapovjednika kojeg smo postavili ministar i ja, temeljem činjenica mi odlučujemo o tome i onda se ili razrješuje ili stavlja na raspolaganje negdje drugdje, ali - uvjeravam vas da će ovo biti istraženo do kraja. Drugo, nema ugroze nacionalne sigurnosti. Treće, nemojte zbog ovog slučaja i nekoliko pojedinaca bacati ljagu na Oružane snage", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Škabrnje

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak poslijepodne, nakon što je bila na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Zadra, poklonila se žrtvama Škabrnje, ubijenima u pokolju 18. studenoga 1991.

Predsjednica Grabar-Kitarović najprije je položila vijenac i zapalila svijeću kod spomen-obilježja masovne grobnice poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u Škabrnji, a zatim je počast odala i kod glavnoga križa na mjesnom Groblju sv. Luke.

Kao i prošlih godina kad je dolazila u Škabrnju, predsjednica nije davala izjave za medije.

Škabrnja je osvojena 18. studenoga 1991., istog dana kad se dogodila i vukovarska tragedija. U tom su malom ravnokotarskom mjestu ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:35