KAKO DO RJEŠENJA IZBJEGLIČKE KRIZE?

GRABAR-KITAROVIĆ S MAĐARSKIM ŠEFOM DRŽAVE Predsjednica: Treba ojačati granice EU i otvoriti izbjegličke kampove u Libanonu

Hungarian President Janos Ader and his Croatian counterpart Kolinda Grabar-Kitarovic share a smile during an official welcoming ceremony in front of the presidential palace of Buda Castle in Budapest on October 7, 2015. Kolinda Grabar-Kitarovic is on a two-day official visit to Hungary and will meet with her counterparts of Visegrads countries (Czech Republic, Hungary, Poland ans Slovakia). AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
 ATTILA KISBENEDEK/AFP

BUDIMPEŠTA – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i mađarski predsjednik Janos Ader u zajedničkoj su izjavi za novinare u srijedu nakon sastanka izrazili jedinstveno stajalište o bliskoj povezanosti Hrvatske i Mađarske koje dijele ne samo višestoljetnu povijest, nego i budućnost kao susjedne države, članice NATO saveza i Europske unije.

"Ovaj posjet dogovoren je još za susreta na mojoj inauguraciji (za predsjednicu Republike Hrvatske) i držim da je doista pravovremen, u vrijeme kad trebamo dalje razvijati prijateljstvo i suradnju između dviju država", rekla je na početku svojeg obraćanja novinarima predsjednica Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Mađarskoj.

"U Mađarsku dolazim s porukom prijateljstva koja se odražava u onome što sam upisala u knjigu dojmova, ali i u svakom mojem (javnom) istupu. Mađarska i Hrvatska dvije su prijateljske, susjedne države, koje dijele višestoljetnu zajedničku povijest, ali prije svega nas povezuje i zajednička budućnost u sklopu EU i NATO-a", rekla je hrvatska predsjednica.

Rekla je da su odnosi dviju zemalja u posljednje vrijeme obilježeni agresivnom retorikom, ali da se s mađarskim kolegom suglasila da to ne smije ostaviti trajnog traga jer oni "moraju biti primjer dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva u cijeloj EU".

Mađarski predsjednik Janos Ader rekao je da činjenica da je ovo već četvrti sastanak između njega i hrvatske predsjednice već sama po sebi svjedoči o tome da predsjednici čine sve što mogu u interesu što boljih međudržavnih odnosa Mađarske i Hrvatske.

Ader je istaknuo kako je hrvatska predsjednica izašla iz uobičajenog protokola i u knjigu dojmova, umjesto uobičajeno kratkog, upisala veći osvrt i pročitao novinarima izvatke iz tog upisa.

"Postoje prijateljstva među narodima koja su trajna i neraskidiva, temelje se na međusobnom povjerenju, a potvrđuju u najtežim trenucima", pročitao je Ader dio dojmova predsjednice Grabar-Kitarović.

"Moja je želja da prijateljstvo mađarskog i hrvatskog naroda postane partnerstvo koje služi našim državama", pročitao je u nastavku Ader, rekavši da bi sad čak "mogao okončati tiskovnu konferenciju jer taj upis u cijelosti zrcali sve ono o čemu smo nas dvoje razgovarali tijekom prethodnih sastanaka i prenosi njihov duh".

Mađarski predsjednik je potvrdu iznimno sličnih razmišljanja pronašao i u činjenici da su i on i predsjednica Grabar-Kitarović za današnji sastanak pripremili isti citat, iz djela velikog hrvatskog pisca Miroslava Krleže.

"U povijesti je između Mađara i Hrvata bilo toliko problema da bismo time mogli napuniti knjigu. Međutim, Mađare i Hrvate povezuje toliko toga da bi to moglo napuniti cijelu jednu knjižnicu", citirao je Krležu Ader, ocijenivši kako je "upravo ta konstatacija bit svega."

Nakon susreta s mađarskim predsjednikom, Grabar-Kitarović odbila je odgovoriti na pitanje što će Hrvatska napraviti ukoliko Mađarska u potpunosti zatvori svoje granice, no ponudila je nekoliko rješenja , javlja N1.

"Treba raditi hot spotove za migrante van EU i tu treba razlučiti o kakvim je migrantima riječ, kazala je, dodajući da se izbjeglice moraju odvojiti od ekonomskih migranata, ali i da Europa mora pokazati svoje humano lice.

"EU se mora izjasniti koliko će ljudi primiti. Treba voditi računa tko, kada i kako ulazi u RH te preusmjeriti bilo koga tko pokuša ilegalno prijeći granicu - kazala je te predložila i otvaranje izbjegličkih kampova u Libanonu te ojačavanje vanjske granice EU, odnosno Schengena, osobito kada je riječ o Turskoj i Grčkoj.

Hrvatska predsjednica sastala se na samom početku svog posjeta Mađarskoj s predsjednikom parlamenta Laszlom Koeverom, a tijekom poslijepodneva će u zgradi parlamenta razgovarati i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:43