DOM KULTURE

Grad Bjelovar dobio suvremeno kazalište: Nekadašnja sinagoga postaje središte kulturnog života

Povećali smo kapacitet sjedećih mjesta za oko 100 pa sada stane nešto manje od 400 ljudi. Produžili smo pozornicu, rekao je Hrebak
Dom kulture

U Bjelovaru je završen još jedan veliki projekt – obnova Doma kulture. Radovi na energetskoj obnovi i obnovi unutrašnjosti stajali su oko 18 milijuna kuna, a velikim dijelom financirali su se europskim sredstvima i uz potporu Ministarstva kulture – priopćili su iz Ureda bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka.

- Dom kulture, poznato mjesto gotovo svih važnijih kulturnih i društvenih zbivanja, 1917. godine izgrađeno kao židovska sinagoga, danas je obnovljen i pretvoren u suvremenu kazališnu dvoranu. Gotovo 60 godina Bjelovar kao centar regije nije imao reprezentativnu kazališnu zgradu, a to je definitivno svojom kazališnom tradicijom te brojnim poznatim glumcima i zaslužio. S druge strane s obzirom na to da se radi o bivšoj sinagogi šaljemo snažnu poruku i o Bjelovaru kao multikulturalnom gradu u kojem u sretnom i ravnopravnom suživotu živi čak 21 od 22 registrirane nacionalne manjine - kazao je, navodi se u priopćenju, gradonačelnik Hrebak prilikom obilaska novouređenog prostora nakon završetka radova.

- Plan je bio napraviti funkcionalno, pravo kazalište, hram kulture. Povećali smo kapacitet sjedećih mjesta za oko 100 pa sada stane nešto manje od 400 ljudi. Produžili smo pozornicu, postavili na nju podiznu platformu, produžili balkon te napravili lože. Dom kulture se i do sada koristio za mnoge kazališne predstave, održavali smo godinama tu i naš poznati međunarodni kazališni festival BOK fest, no uvjeti nisu bili kao u pravim kazalištima što će se sada promijeniti. Sada imamo dvoranu u rangu s najsuvremenijim kazalištima današnjice. Važno je da smo toj prekrasnoj građevini dali suvremenu svrhu, no i da smo povratili njezina izvorna obilježja, poput Davidove zvijezde na pročelju, kako bi se očuvala povijest i prenosila se na nove naraštaje. Velika nam je želja da uskoro osnujemo i pravo profesionalno kazalište u našem gradu – rekao je Hrebak, te dodao kako je obnova Doma kulture važan povijesni, kulturni i civilizacijski događaj s obzirom na to da je on i simbol tolerancije i različitosti života mnogih nacionalnih manjina u gradu.

U priopćenju se navodi kako su se Hrebaku u obilasku pridružile i voditeljica amaterske udruge „Bjelovarsko kazalište“ Margareta Fabičević, ravnateljica bjelovarske Glazbene škole „Vatroslav Lisinski“ Nevenka Presečan Arvay, te njezina prethodnica Sonja Štefanac.

- Ravnateljica Presečan Arvay pohvalila je obnovu Doma te je dodala kako u svojoj karijeri nije vidjela bolju dvoranu u Hrvatskoj, posebice kada je akustika u pitanju. S tim su se složili i vrsni bjelovarski glazbenici Vanda Novoselec i koji su tu tvrdnju prisutnima i dokazali odsviravši par skladbi na violini i violončelu - navedeno je u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2022 17:38