ODBIJENICA

GRAD HVAR PRVI U HRVATSKOJ ODBIO 5G MREŽU Gradsko vijeće jednoglasno obustavilo uvođenje nove tehnologije: 'Ne želimo se pretvoriti u pokusne kuniće'

Ilustracija

Gradsko vijeće Hvara u utorak je na svojoj sjednici jednoglasno odlučilo da se obustavlja uvođenje 5G mreže dok se na osnovi neovisne i nepristrane studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okoliš, što je, koliko je poznato, prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

Iako gradonačelnik Rikardo Novak nije bio baš raspoložen za izjave, iz gradske uprave poručuju da će Gradsko vijeće osnovati radnu skupinu koja će u sljedećih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka Vijeća se dostavlja Vladi i Regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja ju je dužna po primitku proslijediti relevantnim čimbenicima koji djeluju na području Grada Hvara.

Dakle, Hvarani nisu postupili kao Jelšani u lipnju prošle godine kada im je srpska tvrtka Mijatović Mont iz Stare Pazove na stambenoj zgradi iznad mjesne pošte bez dopuštenja postavila novu tehnologiju T-Coma, a Općina Jelsa obećala angažirati neovisnu stručnu tvrtku da provede kontrolna mjerenja mogućeg zračenja koja javnosti nikad nisu obznanjena.

Prijedlog gradonačelnika

Inače, prijedlog odluke o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije na području Grada Hvara na sjednici dnevnog reda GV-a našao se upravo na prijedlog gradonačelnika Novaka, a na inicijativu neformalne skupine građana koja je došla do informacija o uvrštavanju grada Hvara na listu 13 gradova i 1 otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže. Pritom su se pozvali na rezultate istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija, odnosno činjenicu da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa, Céline Fremault, obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i na Rezoluciju Parlamenta EU o zdravstvenim problemima povezanim s elektromagnetskim poljima, Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš te Rezoluciju Vijeća Europe o potencijalnim opasnostima od elektromagnetskih polja i njihovu utjecaju na okoliš.

Gradski vijećnik Mosta, Joško Rosso, na lokalnom je portalu Žvejarin napisao kako je došlo do toga da Hvarani odbiju postavljanje nove tehnologije.

“Dakle, grupa naših mladih, svjesnih i društveno angažiranih ljudi doznala je da je i naš grad uključen u tih 13 odabranih lokacija koje će poslužiti kao laboratorij za testiranje nove 5G mreže, protiv koje se već diglo pola svijeta. Uložili su dosta truda da nam prije same sjednice pojasne moguće posljedice ako šutke i bez otpora građane pretvorimo u pokusne kuniće za novu tehnologiju za koju još nitko nije nedvojbeno dokazao da ne utječe na zdravlje ljudi. Dapače, puno je više tekstova iz znanstvene zajednice koji ukazuju na veliku vjerojatnost posljedica po ljudsko zdravlje pri izlaganju u dužem periodu”, napisao je Rosso.

'Very nice'

U našem telefonskom razgovoru rekao je da ih mobilni operateri i HAKOM, koji izdaje dozvole za odašiljače, valjda hoće malo zračiti da vide je li točno što ovi kažu, ali vijećnici tome nisu dali zeleno svjetlo, barem kad je riječ o objektima i površinama koji su u vlasništvu Grada Hvara.

- Sve smo to lijepo jednoglasno prihvatili i usprotivili se kao Grad postavljanju baznih stanica te osnovali radnu grupu koja će se prihvatiti ispitivanja i prikupljanja statističkih podataka o uzročno-posljedičnoj vezi između različitih izvora zračenja, uporabe štetnih tvari i pojave karcinoma. I na kraju je cijela vijećnica zapljeskala mladim inicijatorima. A jedino što mi je tada palo na pamet je: “Very nice!”, ako i nema ničeg drugog, zbog ovakvih stvari se vrijedi mrcvariti s lokalnom politikom - zaključio je Rosso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:29