VARAŽDIN NA NOGAMA

Grad najavljuje milijunsko zaduživanje, a nitko ne zna na što će se novac potrošiti

Gradonačelnik Ivan Čehok unatoč javnom pritisku građana ne odgovara, smatraju Varaždinci i oporba, na osnovna pitanja.
Ivan Čehok.
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždin je na nogama. Gradu prijeti ranije najavljeno milijunsko zaduživanje, a da čak ni gradski vijećnici nisu vidjeli dokumentaciju na što će se potrošiti novac. Ni tri dana prije sjednice varaždinskog Gradskog vijeća koja je zakazana za petak, 17. srpnja, nema tog dijela dokumentacije u materijalima za sjednicu.

Osim što je najavljeno zaduživanje municipalnim obveznicama, Varaždinci o planiranom dugu ne znaju ništa više no što su to znali prije pandemije, kad je rečeno da će se novac potrošiti na "vitalne projekte za grad Varaždin". Osim toga, Grad namjerava prodati najprofitabilniju gradsku tvrtku Termoplin i sklopiti nagodbu za integralno rješavanje nagomilanih sudskih sporova.

I o tim će se, najvažnijim pitanjima u mandatu gradonačelnika s nepravomoćnom sudskom presudom za milijunsku štetu nanesenu Gradu pogodovanjima s pojedinim gradskim biznismenima, razgovarati i glasati online.

Gradonačelnik Ivan Čehok, koji u Gradskom vijeću Varaždina s HDZ-om ima većinu, unatoč javnom pritisku građana, ne odgovara, smatraju Varaždinci i oporba, na osnovna pitanja: Za što Grad zadužuje? Na koji iznos? Kojim će se modelom prodati Termoplin? Koja je cijena? Koji će sporovi točno biti obuhvaćeni integralnim rješavanjem? I ono što je Varaždincima najvažnije, a o čemu više nema govora, što će biti s baliranim otpadom, prije 13 godina odloženim u blizini vodocrpilišta?

Doznajemo, međutim, da je predložena nagodba prema kojoj bi se sklopio aneks ugovora iz 2008. godine, istog onog ugovora zbog čijeg su sklapanja Ivan Čehok i poduzetnik Davor Patafta - danas i gradski vijećnik Grada Varaždina - prije devet godina, 2011., završili u zagrebačkom Remetincu.

U temu se u ponedjeljak ispred Gradske vijećnice u Varaždinu uključila i gradska oporba. Sukus njihovih prigovora i zahtjeva je omogućavanje građanima da prate tijek sjednice, kao što je to inače omogućeno za vrijeme redovnih sjednica.

- Smatramo da nema apsolutno nikakvih prepreka da se sjednica održi uživo kako bi se zainteresirana javnost što bolje upoznala sa svim aspektima donošenja ovakvih odluka - rečeno je.

I oporba i građani smatraju da aktualna situacija nije vrijeme za dodatno zaduživanje Grada, koji već otplaćuje nemale dugove. U koronakrizi teško je, rečeno je na konferenciji za novinare, predvidjeti kapacitete proračuna pa time i stvarne učinke zaduženja. Varaždinska je oporba najavila bojkot sjednice.

Osim što su zahtijevali referendum građana o zaduživanju, koji im je odbijen, iz oporbe su najavili i zahtjev Ministarstvu uprave da odluči je li sjednica održana na ovakav način - bez materijala dostupnih u realnom vremenu da se vijećnici pripreme za raspravu - zakonita.

Također, zabrana Stožera civilne zaštite za okupljanje više od pet ljudi u ponedjeljak nije bila na snazi, pa nema razloga, smatrali su oponenti gradskoj vlasti, da se sjednica održava online. Kako nam je neslužbeno rečeno iz Ministarstva uprave, u situaciji kad su dopuštena vjenčanja s više od 300 uzvanika, nema razloga da se ne održi sjednica sa 25 vijećnika.

Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća i budući saborski zastupnik HDZ-a, Damir Habijan, osobno je ranije apelirao na pravovremenu dostavu materijala. Danas o tome šuti.

U Varaždinu strahuju da će premoćna pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima učvrstiti njihovu koaliciju s listom gradonačelnika Čehoka, a kojega se nadaju potisnuti na lokalnim izborima sljedeće godine i nakon nekoliko desetljeća preuzeti vlast u Gradu Varaždinu.

Potvrdi li, u međuvremenu, Vrhovni sud bezuvjetnu zatvorsku presudu Ivanu Čehoku, put će im biti širom otvoren. Ta se ambicija više ne čini nemogućom, nakon što je na parlamentarnim izborima HDZ osvojio rekordan broj glasova Varaždinaca u posljednjim desetljećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:21