DELOŽACIJA

Grad tjera učiteljicu iz sobička od 13 kvadrata: ‘Što sam toj ženi skrivila...‘

Imala je namjeru potpisati ugovor na vrijeme, no u međuvremenu se razboljela

Ivana Pezo

 /Matko Glibota/sd

- Grad Split želi me deložirati iz sobe u "Brodosplitovu" Domu za samce - kaže Ivana Pezo, inače glazbenica i učiteljica engleskoga jezika kojoj je tih 13 kvadrata u objektu u Vukovarskoj 81 jedini dom koji ima, piše Slobodna Dalmacija.

Objašnjava da ugovor za svoj sobičak nije uspjela potpisati tijekom zadnjih mjeseci 2021. godine, do kada je Grad dao rok, jer se pokušala izboriti da dobije i susjednu sobicu iste veličine, u čemu nije uspjela, a zatim je krajem godine dobila koronu. Kada je ozdravila, u siječnju 2022., u Banovini su joj rekli da s njom neće potpisati ugovor ni za onih 13 kvadrata koje je već koristila. Nije imala drugu mogućnost pa je tužila Grad Split radi zaključenja ugovora o najmu.

- Zgradu je sagradio "Brodosplit" za smještaj samaca - radnika škvera kojima se od plaće odvajalo za njezinu gradnju. S vremenom, samci su počeli dovoditi obitelji, pa tako i moj otac, pokojni Dalibor Pezo, koji je mene, majku i brata doveo 1996. godine. Svakoj obitelji dodijeljena je dodatna soba ovisno o broju članova te je "Brodosplit" dao odobrenje da se mogu, svojim novcem, napraviti sanitarni čvorovi i adaptacija. Nakon očeve smrti 2000. godine, moja majka se zaposlila u zgradi kao čistačica s povremenim radom na portirnici - kazuje Ivana Pezo te podsjeća da su privatizacijom "Brodosplita" svi radnici dobili otkaze pa je u pitanje bila dovedena i budućnost Doma.

- Zgrada je poklonjena Gradu 2018. godine uz uvjet da Grad podmiri dugovanje državi. Ugovori koje smo svi potpisali u dobroj vjeri, no pod pritiskom i prijetnjom izbacivanja, bili su za nas posve nepovoljni. Grad je dobio zgradu i stanare čiji se status nije smio promijeniti, što se može provjeriti u izjavi premijera Plenkovića prilikom darovanja zgrade. Pitanje ugovora počelo se rješavati početkom 2021. godine, nakon odluke Gradskog vijeća - kazuje Pezo.

- Kada su nam dani ugovori o korištenju, prije samog potpisivanja zatražila sam veći prostor da mogu formirati nekakvu garsonijeru, baš kao što su učinili ostali stanari. Smatrala sam da, kao dugogodišnja stanarka, kojoj su i majka i otac bili zaposleni u škveru, imam na to pravo, a prostora u zgradi nije nedostajalo. To mi nije dopušteno, a kao razlog tome Željka Kerum, voditeljica Odsjeka za gospodarenje gradskom imovinom, navela je da sam ja tu nelegalno i da me se može bez problema izbaciti, što nije ni približno istina jer svi mi imamo ugovor sa škverom - kazala je Pezo u autoriziranoj izjavi.

Pokušala je, navela je naša sugovornica, doći do gradonačelnika molbama i pozivima, no bezuspješno. Uspjela je nekako doći do dogradonačelnika Bojana Ivoševića čiji je komentar, kaže nam, bio "u takve stvari se ja ne mogu mišat", iako je, dalje navodi, jednom došao u Dom za samce sa Željkom Kerum i Ivanom Lekom. Negdje pred kraj godine odustala je od traženja, kako je rekla, u strahu da ne izgubi i tu jednu sobu u koju je ugradila sanitarni čvor i adaptirala cijeli prostor sredstvima iz kredita i ušteđevine.

Korona za Božić

- Oko Božića sustigla je i mene korona te sam se početkom siječnja 2022., nakon ozdravljenja, zaputila potpisati ugovor gdje mi je javljeno da su isti povučeni krajem godine i nedugo nakon stigao je papir o deložaciji. U očaju sam nazvala Željku Kerum pokušavajući naglasiti da ja zaista nemam drugu stambenu opciju, jer iako mi majka i brat žive u istoj zgradi, ja ne mogu useliti kod njih jer za to nema prostora. Uspjela sam doći do Ivana Leke koji mi je ugovorio sastanak u gradskoj upravi s dogradonačelnikom Antonijem Kuzmanićem i tu sam zaista bila uvjerena da ćemo riješiti nesporazum jer ja sam pošteni stanar i uredan platiša, što su jamčili i predstavnici stanara koji su se zauzeli za mene. Otišla sam na sastanak sama, što se pokazalo kao loša ideja. Tamo su me dočekali svi glavni čelnici, uključujući Željku Kerum, koja je bila izrazito revna i glasna u želji da me se što prije deložira - istaknula je Pezo u autoriziranoj izjavi, te nastavila:

- Pokušala sam objasniti da sam odustala od većeg prostora i da sam imala namjeru potpisati ugovor na vrijeme, no u međuvremenu sam se razboljela kao i mnogi tada, te sam priložila dokaz od liječnika. Dogradonačelnik Kuzmanić i Ivan Leko nisu imali s tim previše problema, koliko sam uspjela razaznati po reakcijama, no Željka Kerum jednim je pokretom glave u znak negacije uspjela dobiti negativan odgovor dogradonačelnika koji je na kraju samo slegnuo ramenima i rekao: "Žao mi je, gospođo, no ne mogu svojim podređenima stvarati probleme i ne mogu otvarati Pandorinu kutiju."

Izašla sam iz Banovine u suzama, koje nikog od njih nisu posebno dirnule. Brzo sam shvatila da im je plan mijenjati moja ulazna vrata i postaviti ona blindirana pa da me tako natjeraju da napustim sobu. Kontaktirala sam odvjetnika, koji mi je rekao da me se pravno ne može tek tako izbaciti i da postoji osnova za tužbu.

Prenamijenila je, kaže, kredit kako bi imala sredstava za podizanje tužbe da je ne bi izbacili dok se situacija pravno ne riješi.  

Grad joj je poslao uvećane račune za najam za 2023. godinu.

- Najamnina za 2023. godinu iznosi 26 eura, no brzo je stigla nova, posebna cijena, samo za mene - 129 eura mjesečno za 13 kvadrata. Naravno, dolje u kutu, potpis gospođe Željke Kerum. Zaista ne znam što sam toj ženi skrivila da mi doslovce izmakne tlo pod nogama bez da trepne - kazala je Ivana Pezo u autoriziranoj izjavi, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:38