ČEHOKOV PRIJEDLOG

GRAD VARAŽDIN ŽELI OBJEDINITI GRADSKO PODRUČJE S 10 OKOLNIH OPĆINA 'Mi ne potičemo da se više putuje, riječ je o području inače dnevnih migracija!'

Varaždin, panorama
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Dok se Varaždinska županija protivi objedinjavanju više jedinica lokalne samouprave u zajedničko područje na kojemu neće trebati propusnica, Grad Varaždin želi objediniti gradsko područje s 10 susjednih općina. Zahtjev je poslan i čeka se odobrenje nacionalnog Stožera Crvenog križa.

Gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok, na svojem se FB profilu osvrnuo na gradski prijedlog, ali i na one koji ga smatraju opasnim, među kojima je i Varaždinska županija. Robert Vugrin iz županijskog Stožera, boji se naime, da bi se popuštanje mjera moglo vratiti kao bumerang. Ivan Čehok, pak, kaže:

- Vidio sam protuargumente, međutim: mi ovime ne potičemo da se više putuje, riječ je o području inače dnevnih migracija! Po logici onih koji smatraju da ne treba širiti područja, onda bi u Zagrebu trebalo ograničiti kretanje samo na Utrine pa samo na Sopot, pa na Dubravu, pri čemu ta naselja imaju više stanovnika nego svih 10 općina.

Varaždinci su od početka imali problem s restrikcijama kretanja. Osobito kad je dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite, Zlatan Avar,

u jednom trenutku, mimo nacionalnog nivoa, na dva dana obustavio izdavanje propusnica. To je pravdao velikom navalom Varaždinaca „koji su Stožer zagušili zahtjevima za propusnicama za odlazak u vinograde”.

Varaždinci su loše primili potez zamjenika, osobito jer se dogodio u trenutku kad je Mađarska otvorila granicu hrvatskim državljanima s vinogradima na njihovom području.

- Zamjenik nas je sve uvrijedio. Vinograde je zabranio u posprdnom tonu, kao da smo pijanci koji u vinograd odlaze opijati se i roštiljati. Poznato je da vinograd treba slugu, a ne gospodara – odgovorili su Varaždinci na zamjenikov potez o kojemu su pisali svi hrvatski mediji, a koji je pod pritiskom javnosti brzo povučen.

Varaždincima su odobravane petodnevne propusnice za sezonske radove na zemlji, a Grad je otišao i korak dalje pa traži objedinjavanje gradskog područja s 10 susjednih općina.

Varaždinski je Stožer zabranio paljenje uskrsnih krijesova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:10