ANALIZA

Grad Vis rekorder - za vrtiće u ovom mandatu izdvojili trećinu proračuna

Osim Visa, po izdvajanju za predškolsko obrazovanje ističu se i Dugo Selo, Kaštela, Jastrebarsko, Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina, Vrgorac, Duga Resa...
 Jure Mišković / CROPIX

Razvijena i roditeljima dostupna mreža jaslica i vrtića, stručnjaci tvrde, jedan je od osnovnih preduvjeta za promjenu negativne demografske slike u Hrvatskoj. Uzalud 1000 eura za novorođenče i delimitirana porodiljna naknada ako roditelji nemaju gdje zbrinuti dijete dok su na poslu.

Nakon što smo nedavno analizirali podatke za 2015. godinu, u kojoj je za vrtiće najviše izdvojio Grad Kaštela (28,19 posto proračuna), ovaj put napravili smo cjelokupnu analizu izdvajanja za predškolsko obrazovanje u mandatu aktualne vlasti kako bismo istražili tko je u kontinuitetu izdvajao najviše za vrtiće.

Podaci ministarstva

Kao i uvijek, analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna u razdoblju 2013. - 2015. jer podaci za 2016. još nisu objavljeni. Uzeli smo prosjek izdvajanja za vrtiće kroz tri godine i gledali udio u proračunu, koji je također prosjek posljednje tri godine.

Prema ovim podacima, u top deset gradova s najvećim izdvajanjem za predškolsko obrazovanje najviše je srednjih gradova, samo jedan veliki i dva mala, i to u uglavnom iz Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije.

Titula prvaka po brizi za najmlađe pripada, pak, Gradu Visu, koji je tijekom tri analizirane godine za vrtiće izdvojio 29,12 posto proračuna.

U 2013. i 2014. godini Vis je za predškolsko obrazovanje izdvajao po 6,9 milijuna kuna, a u 2015. 885.149 kuna, pa je prosječno izdvajanje Visa za vrtiće u ove tri godine 4,9 milijuna kuna.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica objašnjava kako je Grad Vis u 2013. godini započeo s projektom rekonstrukcije dječjeg vrtića Vis, koji je u vlasništvu Grada, a koji do tada nije imao jaslice.

“Cilj nam je bio pružiti najkvalitetniju uslugu za našu djecu, u projekt je uloženo ukupno 13,068.556,25 kn, a vrtić je vrata otvorio 22. 1. 2015.

Pomoć iz EU

Projekt smo prijavili na natječaj te nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo sufinanciranje u iznosu od 8,750.000 kn. Trenutno vrtić broji 72 djece, od kojih 20 jasličke dobi. Broj djece se iz godine u godinu povećava i to je jedan od najbolje vidljivih efekata ovog ulaganja”, ističe Radica i dodaje da su od otvaranja zaposlene četiri nove djelatnice, a Grad za plaće u vrtiću izdvaja 800.000 kuna.

Uz izdvajanja za vrtiće, Radica navodi ostale mjere pronatalitetne politike koju provodi njegova gradska uprava. Tu su naknade za novorođenčad, i to 5000 kuna za prvo, 10.000 kuna za drugo, 20.000 kuna za treće i po 10.000 kuna više za svako iduće dijete u obitelji.

Stalna pomoć

Usto, Vis je uveo i stalnu mjesečnu pomoć od 1200 kuna za svako treće, četvrto i iduće dijete u obitelji. Pomoć se isplaćuje do djetetova desetog rođendana, a Grad snosi i troškove vrtića za tu djecu.

Radica je zadovoljan efektima ovih mjera na viški natalitet - ističe kako trenutno isplaćuju dvije stalne pomoći, a u prva četiri mjeseca ove godine isplaćene već četiri jednokratne naknade za treće dijete u obitelji.

Nakon Visa, po izdvajanju za vrtiće u tri godine mandata ističu se i Dugo Selo - 26,89 posto, te Kaštela - 22,51 posto proračuna. Na četvrtom mjestu je Grad Jastrebarsko, koji je u tri godine za vrtiće izdvojio 21,66 posto proračuna. Jastrebarsko godišnje za vrtiće izdvaja više od osam milijuna kuna, a u 2014. godini izdvojili su čak 18,8 milijuna, pa je prosjek izdvajanja 11,9 milijuna u ove tri godine.

Ninčević: Demografski procvat u Solinu, grade se još dva vrtića

Na petom mjestu po trogodišnjem izdvajanju za vrtiće je Velika Gorica - 20,55 posto, potom Sveti Ivan Zelina - 18,56 posto, Vrgorac - 18,32 posto, Duga Resa - 17,82 posto, Solin - 17,04 posto, a listu top deset najboljih zaključuje Sveta Nedelja sa 16,59 posto.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević ističe da je Solin u posljednjih 15-ak godina doživio demografski procvat i zbog toga je Grad morao ubrzano odgovoriti i povećati vrtićke kapacitete gradnjom vlastitih ili otvaranjem vrtića s privatnim partnerima. Danas na području grada djeluje šest vrtića i jedan obrt za čuvanje djece. Jedan vrtić je u vlasništvu Grada, dok su ostali, kao i obrt Vrapčić, u privatnom vlasništvu.

“Danas je stanje u predškolskom odgoju u Gradu Solinu vrlo pozitivno i gotovo da nema neupisane djece, pogotovo ako su oba roditelja u radnom odnosu. Uz to, pripremam gradnju dva velika vrtićka centra s devet odgojnih skupina u kojima će biti smješteno dvjestotinjak djece”, ističe gradonačelnik Ninčević.

Novosel: Baby boom u Jaski - svaki drugi dan rodi se beba

Gradonačelnik Zvonimir Novosel ističe da su ponosni što je Grad Jastrebarsko jedan od pozitivnih primjera u Hrvatskoj.

“Raznim projektima pomažemo mladim obiteljima kako bi u Jaski roditelji imali sve što je potrebno da njihovo dijete odrasta u kvalitetnim uvjetima. Vjerujem da je to rezultat jaskanskog baby booma jer ovdje se skoro svaki drugi dan rodi beba. Najveća investicija bila je 2014. godine kada smo izgradili prvi, moderni, niskoenergetski vrtić na području Županije, vrijedan 12,1 milijun kuna, a najviše ulažemo upravo u predškolski odgoj, godišnje izdvajamo više od 8 milijuna kuna za redovan rad gradskog vrtića, koji djeluje na više lokacija i brine o više od 600 djece. Isto tako, izgradili smo do sada i 24 dječja igrališta koja najviše koriste upravo djeca predškolske dobi, a od 2003. do danas za potpore novorođenima izdvojeno je više od 5,5 milijuna kuna”, navodi Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:25