OSTATAK IZ RATA

Grad Vukovar dobio je novo spomen-obilježje, autentičnu granatu ukopanu u pločnik

Upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru, izjavio je gradonačelnik Ivan Penava



 
 Vlado Kos/CROPIX

U pješačkoj zoni u središtu Vukovara u utorak je predstavljeno spomen-obilježje granate iz Domovinskog rata čiji je rep ukopan u pločnik i nad kojom je postavljeno staklo kako bi je mogli vidjeti prolaznici.

"Danas javnosti predstavljamo eksponat, odnosno novi spomenik kojega smo kolokvijalno nazvali granata, jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajnica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata kojega imamo u Vukovaru jer su, srećom, većinom sve javne površine sanirane", izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Po njegovim riječima, to spomen-obilježje ima turističku i povijesno-edukativnu svrhu jer je svjedočanstvo svega onoga što se u jesen 1991. godine događalo u Vukovaru i agresije kojoj je taj grad bio brutalno izložen tijekom gotovo tromjesečne opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

"Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70-80 posto civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata”, rekao je Penava.

Autentična granata postavljena je u dnu ostakljenog polja zajedno s popratnim tekstom, a samo polje izvedeno je kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta preko kojega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom, ispod koje se ugrađuje rasvjeta koja prati cjelokupnu instalaciju.

image





Vlado Kos/CROPIX

U vezi s Kolonom sjećanja, Penava je rekao kako je sve prošlo u najboljem redu, "bez pokušaja opstrukcija", da je bila dostojanstvena i da je njezin smisao postignut unatoč pandemiji koronavirusa.

"U fokusu je doista bio 18. studenoga i Vukovar", istaknuo je Ivan Penava.

Ocijenio je kako su gradske vlasti učinile sve da Kolona sjećanja u epidemiološkom smislu prođe dobro. Zaštitne maske mogli su, kako je rekao, nositi svi sudionici čiji ga je broj iznenadio.

image




Vlado Kos/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:30