DOGOVORILI SE

Grad Zagreb mora Luki Rajiću vratiti pola milijuna kuna

 Dragan Matić / CROPIX

Grad Zagreb morat će poduzetniku Luki Rajiću vratiti gotovo pola milijuna kuna zbog ništetnosti ugovora o kupoprodaji nekretnine koji je sklopljen prije 18 godina.

Odluku o ništetnosti ugovora o kupnji zemljišta površine gotovo 400 metara četvornih uz Ksaversku cestu donijeli su Općinski i Županijski sud u Zagrebu prije 14, odnosno 11 godina, a trakavica je završila tek u rujnu ove godine. Sve počinje u studenome 1999. godine u vrijeme dok je na čelu grada bila HDZ-ova gradonačelnica Marina Matulović Dropulić. Luka Rajić tada, kako bi formirao novu građevinsku česticu, od Grada Zagreba kupuje 373 četvorna metra zemljišta, a tri dana nakon potpisivanja ugovora uplaćuje 487.000 kuna.

Međutim, sa zemljišnim papirima očito nije bilo sve u redu jer je već sljedeće godine na zemljišne knjige upisana zabilježba treće osobe. Ta zabilježba na prodanu česticu može se iščitati na način da je Rajić kupio zemljište koje nije bilo u vlasništvu Grada.

Unatoč tome, 2001. godine Luka Rajić i tadašnji novi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sklapaju dopunu ugovora o kupoprodaji, čime se formira nova čestica uz Ksaversku cestu.

Općinski sud u Zagrebu 2003. godine usvaja tužbu treće osobe, Grad i Luka Rajić ulažu žalbu, a 2006. Županijski sud u Zagrebu donosi odluku kao i Općinski sud, odnosno proglašava ništetnim ugovor o kupoprodaji između poduzetnika i gradske uprave.

Uskoro Rajić javlja Zagrebu da mu vrati uplaćeni novac za zemljišta, ali sa svim zateznim kamatama. Grad Zagreb 2010. godine pristaje na povrat novca, ali ne i na povrat kamata.

U rujnu ove godine Rajić šalje dopis Gradu u kojem prihvaća povrat uplaćenog novca bez kamata, a u isto vrijeme razvrgava ugovor između njega i Grada prema kojem je Rajić trebao graditi most do svog imanja preko potoka Medveščak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:08