PRVI OVAKAV PROJEKT

Građani i izbjegli Ukrajinci na tribini ‘Živjeti u Vukovaru‘: ‘Trebaju lijepu riječ i mali znak pažnje‘

Iznimno je važno raditi na integraciji kako bi se izbjegle osobe što bolje uklopile u novoj sredini, kaže Branka Smoljan

ilustrativna fotografija ukrajinskih izbjeglica

 Wojtek RADWANSKI/AFP

Na javnoj tribini "Živjeti u Vukovaru" Europskog doma Vukovar i Zaklade Friedrich Ebert, u Vukovaru su se u ponedjeljak družili građani Vukovara i članovi izbjegličkih obitelji iz Ukrajine.

"Budući da Vukovarci imaju iskustvo rata i boravka u drugim sredinama, znamo da nam je u početku bila potrebna lijepa riječ i mali znak pažnje. Stoga smo ovom tribinom u lokalnoj zajednici željeli organizirati susret ljudi s ciljem razmjene informacija, ostvarivanja novih kontakata i kako bi izbjeglice iz Ukrajine imale mogućnost integrirati se u lokalnu zajednicu bez obzira na vremenski period do kad će ostati", pojasnila je razloge održavanja tribine izvršna direktorica Europskog doma Vukovar, Dijana Antunović Lazić.

Po riječima koordinatorice projekata u Zakladi Friedrich Ebert, Branke Smoljan, iznimno je važno raditi na integraciji kako bi se izbjegle osobe što bolje uklopile u novoj sredini.

"Ovo je prvi ovakav projekt poslije kojega slijede slični projekti na sjeveru Hrvatske, u Koprivnici, Čakovcu i Varaždinu, gdje dolazi najveći broj izbjeglica iz Ukrajine", rekla je Smoljan.

U Vukovarsko-srijemsku županiju dosad je pristiglo oko 200 Ukrajinaca, izjavila je tajnica Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, Marija Semenjuk Simeunović.

"Nedavno smo organizirali radionicu na koju smo pozvali brojne raseljene osobe, poglavito djecu, kako bi surađivali s našim članovima i kako bi se osjećali dobrodošli u naš grad", navela je Semenjuk Simeunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:56