GLAS NARODA

Građani Ivanca izlaze na svoj prvi referendum: Ne mogu ništa promijeniti, ali žele poslati poruku Vladi

Prvo pitanje je slažu li se da se ivanečki vodovodi pripoje tvrtki Varkom d.d. Varaždin, a drugo prihvaćaju li smeće iz Varaždina

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Građani Ivanca za manje od mjesec dana izaći će na prvi referendum u povijesti grada. Izjašnjavat će se o dva pitanja, vezana za vodu i smeće. Prvo je slažu li se ili ne da se ivanečki vodovodi i Ivkom-vode pripoje tvrtki Varkom d.d. Varaždin, čime Varkom preuzima distribuciju vode na cijelom području Ivanca.

Takvu je uredbu o uslužnim područjima u prosincu donijela Vlada RH. Prema njoj se Ivkom-vode nakon više od pola stoljeća samostalnog postojanja pripajaju Varkomu. Gradonačelnika i njegove građane, kaže, muči činjenica da Grad Ivanec kao većinski vlasnik Ivkom-voda gubi svaki utjecaj na vodoopskrbu grada.

Iako referendum ne može ništa promijeniti jer su uredbe i odluke ministra akti koji se ne mogu mijenjati, namjera ivanečke gradske vlasti, ali i oporbe, jer je raspisivanje referenduma jednoglasno podržano u vijećnici, jest pokazati volju građana.

- Poslat ćemo vrlo jasnu poruku Vladi, a nijedna odgovorna vlast ne bi smjela biti imuna na poruku svojih građana - kaže gradonačelnik Milorad Batinić, bivši član HNS-a koji je u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, kada je HNS bio dio vladajuće većine, bio i potpredsjednik Sabora. Batinić je gradonačelnik Ivanca još od 2005. godine, a zadnji, peti mandat osvojio je kao nezavisni kandidat.

Sada je pak uvjeren da se zbog svog nezavisnog statusa našao na meti lokalne politike koja preko Vlade pokušava osvojiti njegovu utvrdu.

- Kao nezavisan nikome ne pašem. Ne moram ugađati niti se opravdavati. Danas pijemo visokokvalitetnu vodu s nezagađenih izvora Ivančice, a upitno je čiju ćemo vodu piti ubuduće - tvrdi Batinić koji imovinu Ivkom-voda procjenjuje na 100 milijuna kuna, a odluku o pripajanju smatra nacionalizacijom. Posebno ističe jedan detalj.

- Vlada je u rujnu u javnu raspravu uputila prijedlog nacrta uredbe o novim uslužnim područjima. Sami su predložili da za Ivkom-vode ostane sve isto. Grad Lepoglava je, međutim, želio sa svog područja sasvim izbaciti Ivkom-vode i prijeći Varkomu. Za postupak Vlade nema razumnog opravdanja. Ivkom-vode Varkomu su isporučene na prijedlog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja - kaže Batinić i traži razgovor s ministrom Tomislavom Ćorićem koji ga, tvrdi, izbjegava.

Iz Ministarstva gospodarstva to demantiraju, a negiraju i da su donesenom odlukom bilo koga mislili oštetiti ili nekome pogodovati.

- Susjedna Lepoglava izričito se protivi da ih Ivkom opskrbljuje vodom, a čime ivanečki komunalac neće isporučivati dostatne količine vode potrebne za samostalnost. Ivkom nije financijski samoodrživ i zadnje je četiri godine gubitaš - sukus je odgovora iz kabineta ministra Čorića. Kažu da su Ivkom-vode ionako i dosad bile iznimka u nekim pravilima, i to na osnovi prihvaćenih amandmana Kluba HNS-a, kojim je tada predsjedao Batinić. Kažu i da Ivkom nije samoodrživ.

Grad ne negira gubitničke godine.

- Ivkom je proteklih godina ušao u nekoliko desetaka milijuna kuna teške projekte na cijelom svom vodoopskrbnom području, uključujući i gradnju pročistača za aglomeraciju Bedene. Mnogo toga je trebao sam predfinancirati, bez vanjskih izvora. Gradnjom aglomeracije Ivanec, vrijedne 28,8 milijuna eura, sve bi to trebalo doći na svoje. Istovremeno, cijena vode nije se mijenjala zadnjih 20 godina. Dvije kune je jeftinija od Varkomove - ističu u Gradu Ivancu.

I drugo se referendumsko pitanje tiče Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a to je smeće.

Kad je varaždinska Čistoća, zbog upitnih postupaka sad već bivšeg direktora Davora Skroze, ostala bez odlagališta otpada, smeće su namjeravali odvoziti na ivanečko odlagalište Jerovec. Inspektorat zaštite okoliša naložio je Ivkomu da uz dosadašnje količine mora zbrinjavati i otpad iz grada Varaždina i 13 jedinica lokalne samouprave, čiji otpad prikuplja varaždinska Čistoća. U Jerovec bi do kraja ove godine bilo deponirano 10 tisuća tona tog smeća. Grad kao većinski vlasnik Ivkoma i deponija usprotivio se, žalili su se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Žalba je odbijena, Grad i Ivkom pokrenuli su spor na Upravnom sudu. U međuvremenu su stigle i prve kazne, 100.000 kuna Ivkomu i 30.000 direktoru.

- Varaždin se želi riješiti svojega smeća tako da ga prebaci nama preko plota i da nam istovremeno uzme tvrtku sa svom njezinom imovinom - rekao je Batinić za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:49