Od izvora do mora

Građani Ivanca očistili ilegalne deponije smeća, odazvali su se svi - od djece do DVD-a

Život u čišćem i zelenijem okruženju direktno je povezan s višom razinom sreće, pa su volonteri iz Ivanca s veseljem očistili šume i polja oko njega

Čišćenje u Ivancu

I Grad Ivanec se pridružio velikoj obitelji od 28 hrvatskih gradova koji su prijavili su ovogodišnji veliki ekološki natječaj Od izvora do mora koji provode Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova Hrvatske. Stoga je u subotu veliki broj volontera sudjelovao u akciji čišćenja gradskih područja, ujedno obilježavajući Dan planeta Zemlje.

Cilj projekta Od izvora do mora je podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša i primjerenog odlaganja ambalažnoga otpada. Tri najuspješnija grada – po jedan mali, srednji i veliki - podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica za urbano pošumljavanje. Bodovat će se broj okupljenih volontera te količina prikupljenoga otpada.

image

Čišćenje u Ivancu

Akciji čišćenja u Ivancu odazvali se odrasli i djeca iz 16 mjesnih odbora, članovi DVD-ova Salinovec, Margečan, Bedenec i Radovan, a pridružili su im se članovi dvaju društava za športsku rekreaciju - Lančić-Knapić i Salinovec, te članovi udruga građana Prigorec i Margareta, lovci lovačkih društava Šumski zec i Jelen, gljivarski, planinarskih i ribičkih udruga, ali i mališani iz Odgojnog doma Ivanec.

U ovoj su jednodnevnoj akciji očišćene šume i polja u naseljima Salinovec, Prigorec, Lukavec, Ivanec-Kraševski zviri, Margečan i Radovan. To su, naime, mjesta na kojima neodgovorni mještani najčešće bacaju smeće.

image

Čišćenje u Ivancu

U Ivancu naglašavaju kako su tijekom proteklih godina stvorili sustav koji građanima omogućuje kvalitetno zbrinjavanje otpada te proveli niz edukativnih aktivnosti. No, praksa pokazuje da neodgovorni pojedinci još uvijek odlažu otpad u prirodi. Stoga su akcije čišćenja i projekti poput Od izvora do mora važni ne samo kako bi očistili okoliš od smeća, već i kako bi educirali građane o pravilnom gospodarenju otpadom.

Nakon što su volonteri iz Ivanca prikupili otpad, isti je zbrinulo komunalno poduzeće Ivkom. To poduzeće uskoro otvara i novo reciklažno dvorište s 50-ak kontejnera, u koje će građani besplatno moći odložiti najrazličitije vrste otpada.

image

Čišćenje u Ivancu

Ako pobijedi na natječaju Od izvora do mora, Grad Ivanec iskoristit će nagradu za sadnju 70 sadnica američkog likvidambara. Sadnja se planira na području Poslovne zone Ivanec, koja prolazi kroz Gospodarsku ulicu i ulicu 104. brigade Hrvatske vojske, na dionici od 500 metara. Na tome se području nalaze većinom poslovni objekti i poslovni prostori te bi se sadnjom drvoreda u zoni doprinijelo ozelenjivanju i proširenju zelenih vizura grada. Sadnjom drvoreda također se direktno doprinosi zaštiti okoliša i prirode te smanjenju negativnoga utjecaja na okoliš.

Život u zelenijim područjima povezan je s višom razinom sreće, kažu u Ivancu, pa su im inicijative poput projekta Od izvora do mora itekako drage – i dobrodošle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:20