PORUKA IZ HEP-A

GRAĐANI: 'Kad ćete početi grijati? Hladno nam je!' TOPLANA: 'Nije još vrijeme, tek kad bude hladnije'

Iz državnog hidrometeorološkog saveza podsjećaju da je znalo biti i hladnije
 Srećko Niketić / CROPIX

Iako je još uvijek službeno ljeto, mnogi su Zagrepčani proteklih dana nazvali gradsku toplanu s pitanjem kada će početi s grijanjem. Jutarnje temperature niže od deset stupnjeva, vjetar i kiša mnoge su neugodno iznenadile, a najgori je povratak u hladan stan.

U toplani kažu da ih pozivi građana nisu nimalo iznenadili, jer je tako na početku svake ogrjevne sezone. Građanima poručuju da su od 15. rujna u razdoblju spremnosti za grijanje, ali da će ono započeti tek kad se ostvare vremenski uvjeti.

Iako su mnogi očekivali da će radijatori postati topli nakon što tri dana uzastopice temperatura bude niža od 15 stupnjeva celzijusovih, doznajemo da u HEP-u ne rade po tom pravilu.

- Odluka se donosi na temelju dugoročne vremenske prognoze, a u ovom trenutku procjenjujemo da još uvijek nema potrebe za grijanjem. Prošle je godine grijanje uključeno 9. listopada, a preostaje nam vidjeti kada će to biti ove godine. - kaže Robert Krklec, direktor Hep-toplinarstva.

Iz državnog hidrometeorološkog saveza kažu da idućih dana neće biti potrebe za grijanjem. Podsjećaju i da je znalo biti i hladnije - tako je 1977. godine ovih dana na Medvednici bilo šest centimetara snijega, a na otoku Pagu čak 16.

- Temperature ovih dana su prosječne ili tek stupanj-dva niže od prosjeka. Velike su mogućnosti da idući tjedan bude uglavnom suho, pretežno sunčano i razmjerno toplo. Na kontinentu bi trebalo biti od 19 do 13 stupnja, a na Jadranu od 23 do 26 stupnjeva - kaže Dragoslav Dragojlović iz Državnog hidrometeorološkog saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:13