NOVE VLADINE MJERE

Građani koji prijave trgovce zbog neispravnih računa moći će osvojiti 500 kuna nagrade

Zagreb, 120712.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 12:37 - Ako građanin 'uhvati' trgovca ili ugostitelja čiji izdani račun nije ispravan, moći će ga prijaviti Poreznoj upravi. Nagrada za to bit će mu sudjelovanje u 'nagradnoj igri' u kojoj može osvojiti oko 500 kuna.

Dio je to mjera koje Vlada, kako neslužbeno doznajemo, uvodi u sklopu projekta fiskalnih blagajni, a kojima želi stati na kraj sivoj ekonomiji.

U drugom dijelu godine Porezna uprava će krenuti i u kampanju, kojom će građane potaknuti da uzimaju račune: država će ih pokušati uvjeriti da je to u njihovu interesu.

Štoviše, ako inspektor uhvati kupca bez računa, za to će platiti kaznu od 200 do 2000 kuna. Inače, nova aplikacija koju će trgovci, ugostitelji i drugi koji rade s gotovinom primijeniti u sklopu fiskalnih blagajni domaći je izum.

U Poreznoj upravi hvale se kako je gotovo savršen i kako ga nema nitko u Europi, te da bi mogao postati novi hrvatski proizvod.

------------------------------------------------------------

12:05 - Zgrada u Viskokoj ulici u Zagrebu i vile na Brijunima, kao i vila Kovač na Hvaru rezidencijalni su objekti, kojima se mogu koristiti šef države, premijer i predsjednik Sabora, odlučila je Vlada.

Na njihov zahtjev, rezidencijalne objekte mogu koristiti i strani dužnosnici s članovima njihove pratnje.

Njihovo se korištenje može odobriti i drugima kada se radi o promicanju kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Hrvatske, a odluku o tome donosi predstojnik premijerova ureda.

12:00 - Hrvatska je američkim marincima odlučila darovati 1200 kalašnjikova AK-47. Odlučila je to Vlada na današnjoj sjednici. Kalašnjikovi se marincima poklanjaju na njihov zahtjev, a koristit će ih za obuku. Mađarske su proizvodnje i Hrvatska ih ima viška. Njihova je vrijednost 455.868 kuna.

11:37 - U sljedećih desetak dana raspisat će se prvi blok natječaja za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP) u zdravstvu, obrazovanju i kulturi, najavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Pregovori o tim projetkima, koji će voditi ugovaranju projekata, uslijedit će u listopadu.

Vlada je danas usvojila uredbu o projektima JPP-a, kojom se ubrzavaju ti projekti. Donijela je i uredbu o Registru investicije.

10:57 - Vlada je u Sabor poslala prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, od čije se primjene očekuje da će se u državnu blagajnu sliti dodatnih milijardu kuna.

Radi se o uvođenju fiskalnih blagajni, koje će od slijedeće godine morati imati svi koji posluju s gotovinom.

Naime, analize poreznika pokazuju da je prosječan prijavljeni dnevni utržak u hrvatskim trgovinama samo 100 kuna, a u ugostiteljskim objektima jedva 85 kuna. To su evidentno, poručuje ministar financija Slavko Linić, premali iznosi prijavljenog prometa.

Najkraće rečeno, u Ministarstvu financija smatraju da se u prometu gotovinom puno novca 'zamrači', odnosno da se iz njega ne plaćaju porezi.

Uvođenje fiskalnih blagajni za državu će značiti bolji nadzor nad poslovanjem poduzetnika i bolje punjenje državne blagajne. Poreznici će moći nadzirati čak i kako poduzetnici organiziraju smjenski rad.

S tom svrhom, Porezna uprava će kupiti i novu informatičku opremu.

S druge strane, donijet će nove, iako razmjerno male, troškove poduzetnicima, koji će morati izdvojiti oko 3000 kunaza novo računalo, izravno povezano s Poreznom upravom, zatim, 60 kuna za posebno odobrenje koje izdaje Fina i 100 kuna za telekomunikacijsku vezu s Poreznom upravom.

Slična rješenja, ističe Linić, postoje i u drugim članicama EU.

----------------------------------------------------

10:39 - - Svatko ima svoje prognoze - ljutito je odgovorio ministar financija Slavko Linić kad su ga novinari uoči današnje sjednice Vlade pitali da prokomentira najnoviju prognozu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD-a) po kojoj će gospodarska aktivnost u Hrvatskoj ove godine potonuti 1,3 posto.

Linić, čini se, nije previše impresioniran prognozama. Kriza je, kaže, velika i u Hrvatskoj, i u cijelom svijetu, i Vlada čini sve da iz nje nađe izlaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:01