ODLUKA SUDA

Građani koji su kršili samoizolaciju ponadali su se da će izbjeći kaznu, ali sada je došlo do preokreta

Prof. Martinović ističe kako je o tom pitanju Visoki prekršajni sud već zauzeo stav i da se može očekivati ‘pad‘ oslobađajuće presude
 Tom Dubravec/CROPIX

Svi građani koji su u vrijeme pandemije koronavirusa kršili mjere samoizolacije i zbog toga bili prekršajno prijavljeni, a još nisu dobili presudu, prije tjedan dana su se ponadali da su se izvukli od odgovornosti, ali ne mora biti tako.

Bilo je objavljeno da je Općinski sud u Virovitici nepravomoćnom presudom oslobodio krivnje 38-godišnjeg muškarca prijavljenog zbog kršenja samoizolacije. Sud je odluku obrazložio činjenicom da je Vlada 11. svibnja donijela odluku o proglašenju kraja pandemije. Nakon nje više nema samoizolacija, ne postoje prekršaji za njeno kršenje, pa se, prema mišljenju suda u Virovitici, to djelo za koje je bila propisana kazna do 15.000 kuna, odnosno 2000 eura, više ne može ni kažnjavati.

Kako je presuda nepravomoćna, tek treba vidjeti što će o njoj reći Visoki prekršajni sud, tim prije što se ne slažu svi pravnici s virovitičkim sucima. Igor Martinović, profesor kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci, smatra da proglašenjem kraja pandemije nisu izbrisani prekršaji počinjeni kršenjem mjera kojima se trebalo suzbiti širenje zaraze covidom-19.

Praksa Vrhovnog suda

- To što je pandemija završila ne znači da je kršenje samoizolacije za vrijeme njezina trajanja prestalo biti prekršaj. Radi se o takozvanom temporalnom (vremenskom) zakonu, odnosno zakonu koji vrijedi dok postoje određene okolnosti, u ovom slučaju pandemija.

To je već rekao i Visoki prekršajni sud u vezi s pandemijom, a i u praksi Vrhovnog suda prepoznata je kategorija temporalnih zakona već odavno - pojasnio je profesor Martinović. Kao primjer je spomenuo da je osamdesetih godina prošlog stoljeća bila zabranjena kupovina benzina iznad određene količine, a kada je nestašica benzina prestala, zabrana je ukinuta, ali su se svejedno nastavili kažnjavati oni koji su kršili zabranu dok je ona trajala.

- Ista logika vrijedi i ovdje, odnosno kraj pandemije ne znači da je kršenje samoizolacije prestalo biti prekršaj - zaključio je.

U slučaju 38-godišnjaka iz okolice Virovitice, radi se o tome da mu je samoizolacija bila određena od 5. do 15 listopada 2021. godine. Unatoč tome, on se 5. listopada 2021. zaputio ravno u PU virovitičko-podravsku kako bi izradio osobne dokumente. Policija ga je istoga dana prijavila, ali u više od godinu i pol nije pravomoćno osuđen.

Protiv policijskog naloga je uložio prigovor, pa je stvar otišla na sud, koji ga je u prvom stupnju oslobodio krivnje, ali je Visoki prekršajni sud tu presudu ukinuo. I u ponovljenom postupku sud ga je nedavno oslobodio smatrajući kako je "propis koji je bio temelj za naređivanje mjere samoizolacije prestao vrijediti, te takvo postupanje više ne predstavlja prekršaj".

Budući da prof. Martinović ističe kako je o ovom pitanju Visoki prekršajni sud već zauzeo stav, za očekivati je da će Općinski sud u Virovitici i treći put raditi na istom slučaju.

Neriješeni predmeti

Na pitanje koliko je takvih predmeta još na sudovima, a koliko je riješeno, u Ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da su na općinskim sudovima od 2020. do 2023. otvorena ukupno 262 predmeta zbog kršenja mjere samoizolacije.

Prema njihovim podacima, do prvog tjedna kolovoza na sudovima je neriješeno ostalo 60 predmeta vezanih uz pandemiju, i to 52 na općinskim sudovima i osam na Visokom prekršajnom sudu, a od toga je njih 40 vezano uz kršenje mjere samoizolacije.

U Ministarstvu napominju da imaju evidenciju samo o slučajevima koji su završili na sudovima, ali ne i onima koji su okončani prekršajnim nalozima policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:46