HOTEL VALKANE U PULI

‘Građani nisu povjerovali neistinama. Lungomare ostaje otvoren za sve, a koncesiju na plažu naš projekt niti ne predviđa‘

Voditelj projekta hotela Zoran Kostić kaže kako mu je drago da najveći broj građana Pule nije povjerovao neistinama

Projekt hotela Valkane u Puli izazvao je pobunu dijela lokalnog stanovništva

Hotel Valkane, kojem je većina Puljana kroz neizlazak na referendum dala podršku, trebao bi biti gotov za tri godine, a bit će sagrađen u skladu s idejnim projektom koji je investitor predstavio ovog proljeća u Puli. Kako nam je rekao voditelj tog projekta Zoran Kostić, oni nikada nisu niti planirali odustati od projekta. To dokazuje i činjenica da su prije pulskog referenduma predali lokacijsku dozvolu.

- Projekt ide svojom dinamikom. Predali smo zahtjev za lokacijsku dozvolu. Grad ima zakonski rok od 30 dana za izdati ju, nakon čega ćemo završiti pregovore s potencijalnim operaterima kako bismo dali zadnje ulazne podatke projektantima za izradu glavnog projekta. Realno je da kroz godinu dana imamo građevinsku dozvolu. Odmah nakon dobivanja građevinske dozvole počinjemo raditi. S obzirom na ljetnu zabranu radova, realno je da hotel bude otvoren za sezonu 2026. - rekao nam je Kostić.

Istaknuo je da će projekt biti sukladan idejnom rješenju zagrebačkog arhitektonskog studija 3LHD u kojem su planirane maksimalno dvije podzemne etaže i maksimalno sedam nadzemnih etaža s ukupno 180 soba. Uključuje i nova 183 podzemna parkirališna mjesta koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe hotela, a niti jedno novo parkirališno mjesto neće biti građeno na samoj površini parcele. Prilaz hotelu bit će isključivo po postojećoj cesti s istočne, odnosno stražnje strane.

- Projekt su nam arhitekti predstavili u travnju, nakon čega smo ga odmah predstavili javnosti. Nakon toga je napravljen točno takav idejni projekt i predan u zahtjevu za lokacijsku dozvolu. Šest godina radimo u Puli. Ovo nam nije prvi, a siguran sam niti zadnji projekt u Puli i stalo nam je da ono što kažemo doista i napravimo. Nemamo nikakvih planova za gradnju izvan obuhvata bivše rupe kamenoloma Valkane. Ako govorimo o šumi na Lungomareu, ona ostaje otvorena za sve, samo s obnovljenim trim-stazama, klupama i uređena kao park-šuma - poručio je Kostić.

Procjenjuju da će iznos investicije biti veći od pola milijarde kuna.

- Procijenjena vrijednost prije godinu dana bila je 500.000 milijuna kuna plus PDV, no već danas je jasno da će taj iznos biti značajno viši, a koliko točno, ovisit će i o operateru i o glavnom projektu koji tek treba izraditi. Očekujemo da će ovo biti hotel na ponos svih građana Pule te da će donijeti dodanu vrijednost Valkanama, Lungomareu, svim stanovnicima i onima koji u hotelu ili s hotelom budu poslovno surađivali. Ništa se za nas novo nije dogodilo nakon referenduma, osim što nam je drago da je najveći broj građana Pule nije povjerovao neistinama. Oni koji nisu kroz kratko vrijeme će se uvjeriti da nemaju razloga za strah i da će Lungomare ostati otvoren za sve - ističe voditelj projekta. Što se tiče koncesija ili koncesijskog odobrenja na plažu, kaže da njihov projekt to ne predviđa.

- Projekt hotela ne podrazumijeva plažu. Nas niti jedna plaža o obuhvatu UPU-a Lungomare niti ne zanima. Ako Grad bude odlučio uređivati betonski dio na Valkanama i ako raspiše koncesiju, mi ćemo se javiti, no ako ostane onako kako je danas, to neće utjecati na gradnju hotela - zaključio je Kostić.

Podržalo nas je 10.000 ljudi, s toliko glasova se dobiva vlast

Pulski Možemo! pak kaže da borbu za Lungomare nastavljaju svim raspoloživim legalnim sredstvima te da sada imaju dokaz da to podržava gotovo 10.000 Puljanina i Puljanki.

- Nije to mala brojka, to je velika snaga. Gradonačelnik Zoričić je na vlast došao s 10.666 glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnika. S tom se brojkom glasova može osvojiti četverogodišnja vlast, ali se sa sličnim brojem glasova, zbog apsurdnih referendumskih pravila, ne može utjecati na samo jedno lokalno pitanje - rekla nam je čelnica te platforme Dušica Radojčić. Kaže da će pratiti što se zbiva sa zahtjevom za izdavanje lokacijske dozvole, za koji kaže da im ga je Grad Pula prije referenduma odbio predočiti.

- Nadležnom ministarstvu već smo uputili primjedbu na postupak izdavanja lokacijske dozvole. U tijeku su izvidi na temelju prijave DORH-u u vezi s postupkom pretvorbe i privatizacije područja na kojem se planira graditi hotel i šume Lungomare. Bilo bi zanimljivo i da Državna revizija ocijeni te postupke jer nikome u Puli nije jasno kako su sportsko-rekreacijski centar i pola šume Lungomare dospjeli u privatne ruke.

U tijeku je i zahtjev Državnog odvjetništva za povratom zemljišta Lungomare na koje se upisao Grad Pula, što znači da je šumsko zemljište po automatizmu zakona trebalo pripasti državi. S obzirom na to da je Gradsko vijeće nedavno usvojilo etički kodeks, vijećnici u sukobu interesa zbog veza s direktorom hotela Valkane više neće, kao dosad, moći dizati ruke za odluke u vezi s njegovim tvrtkama. A svatko tko bude želio kupiti projekt morat će računati na izrazito neprijateljsko okruženje lokalne zajednice - zaključila je Radojčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:11