U CENTRU ZAGREBA

Građani o nesreći na Trgu: ‘Čim zapuše jači vjetar, čuje se roštanje metala, stalno gledamo u vis...‘

Stanari su dio sanacije nakon potresa platili sami, a sad je stavljena konstrukcija na fasadu čiji je dio pao na cestu
 Tomislav Kristo/Cropix

Potporanj za nadvoj koji se posljednjih mjesec dana nalazi iznad balkonskih vrata na prvom katu Trga bana Josipa Jelačića 4, kako bi s ostatkom postavljene konstrukcije čekao predviđene radove na fasadi, odlomio se s prvim jačim vjetrom i pogodio prolaznika.

Sreća u nesreći je što je taj komad metala sa zgrade iz 1906. godine u subotu oko 10.15 sati pao građaninu na dio ramena, kako je sam rekao svjedocima, ponajviše prodavačicama cvijeća na Splavnici, koji su mu pritekli u pomoć. Odmah nakon toga je vozilom Hitne pomoći prevezen u Kliniku za traumatologiju gdje je napuknuće jedne kosti okarakterizirano kao teška tjelesna ozljeda. Paralelno s tim, na mjestu događaja policija je obavljala razgovore sa svjedocima, ali i sa stanarima ulaza s čijeg se dijela zgrade komad odlomio.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Tužili gradonačelnika

Nemili događaj, tijekom kojega slučajnošću nije bilo i više ozlijeđenih, još je jednom pokazao ranjivost centra Zagreba nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa. Stanari ulaza s kojima smo razgovarali užasnuti su nesrećom, ali i ogorčeni na inertnost sustava oko obnove. Ukupno je 12 suvlasnika, od kojih 11 privatnih osoba te država s tri lokala.

- Oduzele su mi se noge kad su mi javili da je s našeg prvog kata odletio komad na čovjeka. Nakon prvog potresa sami smo iz pričuve uredili veliki zabatni zid i dimnjake i platili to više od 100 tisuća kuna. Upravitelju, GSKG-u, poslali smo račune i zahtjev za povrat dijela sredstava da bi nam rekli da im se dokumentacija izgubila. Na red je došla fasada i iduću srijedu trebamo imati sastanak oko toga, a dok ne počnu radovi, prije mjesec dana nam je jedna tvrtka postavila metalno-drvenu konstrukciju kako bi zaštitila žbuku. I onda je zapuhao ovaj vjetar. S tom fasadom nemamo sreće. Prije osam godina radio nam ju je Anić holding i sfušao jer se brzo počela ljuštiti - kaže stanarka ulaza s kojeg je odletio metalni komad.

Ljutnju ne skriva ni prema indiferentnosti gradskih otaca naspram stanovnika centra grada jer im sekad su manifestacije na Trgu, zbog decibela zgrade tresu satima.

- Na trešnju zbog muzike i vibracija potresi su došli kao šlag na tortu. I gradonačelnika smo kazneno prijavljivali zašto odobrava takvu buku. Koliko god smo se brinuli o zgradi, uvijek postoje pojedinci koji poslovno love u mutnom - zaključuje stanarka s kojom je policija obavila razgovor. Prolaznici i prodavači cvijeća ne skrivaju strah.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Čim zapuše jači vjetar, čuje se roštanje metala i lima. Gledamo u vis hoće li nam nešto doletjeti na glavu. I onda maloprije sve se sručilo nekoliko metara od nas i na dio cvijeća. Starijeg gospodina je jedan od dijelova pogodio u rame. Govorio je uzrujano i konfuzno: 'Dobro je, dobro je, nije mi po glavi palo' - rekla je jedna prodavačica cvijeća.

Druga je dodala kako su s te zgrade skidali neke odlomljene dijelove, ali ne vjeruje da su radovi gotovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:19