IŠČEKIVANA APLIKACIJA

Građani od danas kupuju uz ‘bijele liste‘; cijene jaja dostižu rekorde, a znate li koliko se digla cijena krumpira?!

U odnosu na siječanj 2022., najviše su rasle cijene banana, rajčice, luka, mrkve i krumpira, a u zadnje dvije godine krumpira i luka
 Nikola Vilić/CROPIX

Ako je suditi po jučerašnjoj najavi sa sjednice Vlade ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, dugo najavljivana i iščekivana aplikacija o kretanju cijena u maloprodaji od danas bi trebala biti dostupna građanima.

Takozvana ‘bijela lista‘ nakon testne faze predstavljena je kao mogućnost da potrošači svakih 15 dana usporede oko 350 proizvoda i njihovih cijena u Konzumu, Tommyju i KTC-u, tri trgovačka lanca koji sudjeluju o ovoj akciji Vlade.

Ministar Filipović, javlja Hina, naveo je kako se na temelju podataka koji su do sada pristigli, može reći da su od 31. prosinca do jučer u Konzumu porasle cijene četiri artikla i to se odnosi na nesezonsko povrće, a sličan trend je i u KTC-u i Tommyju.

Skuplja svinjetina

- Mislimo da je ovakav način informiranja javnosti jako dobar i da će ‘bijele liste‘ pomoći građanima donositi odluke pri kupnji te će moći povjerenje pokloniti trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni, rekao je Filipović.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da se po podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi tijekom siječnja ove godine prema zadnjem tjednu 2022. bilježi pad veleprodajnih cijena određenih vrsta povrća te jedne vrste voća, i to kelja, mrkve, graha, blitve i jabuka, a za preostalo voće i povrće uočen je blagi rast.

- U odnosu na siječanj 2022., najviše rasle cijene banana, rajčice, luka, mrkve i krumpira, a u zadnje dvije godine krumpira i luka, tj. 120 posto su rasle veleprodajne cijene krumpira u odnosu na siječanj 2021., a luka 77 - kaže Vučković.

Kad se govori o žitaricama i uljaricama, u odnosu na kraj 2022., bilježi se stagnacija ili lagani pad najznačajnijih žitarica u veleprodaji - pšenica za devet posto, a kukuruz 15,5. Prema godini prije, cijene pšenice su više 11,11 posto, a kukuruza 12 posto, dok su cijene soje niže za 4,76 posto.

Veleprodajne cijene brašna u petom tjednu 2023. više su u odnosu na kraj 2022., i to kod glatkog brašna za 1,89 posto, a kod oštrog za 14,75.Tijekom siječnja i početkom veljače otkupne cijene svinjskog i goveđeg mesa nisu se osjetnije razlikovale od onih krajem 2022., kazala je Vučković te navela da je u petom tjednu ove godine veleprodajna cijena junećih trupova viša za 15,09 posto u odnosu na godinu prije, a približno ista u odnosu na kraj 2022., dok je otkupna cijena svinjskih trupova na godišnjoj razini viša za 50,36 posto.

Cijene piletine

Ako se uspoređuju veleprodajne cijene u petom tjednu ove godine s prosjekom EU, veleprodajna cijena junećih trupova niža je za 4,31 posto, a svinjskih trupova gotovo identična. Cijene janjećih trupova nešto su više, a pilećih trupova u opadanju i prema prosjeku EU niže za 1,15 posto u petom tjednu ove godine.

Najveći rast, kako je rekla Vučković, bilježi se kod veleprodajne cijene jaja i on se kreće kontinuirano od ožujka/travnja 2022. i trenutno je na rekordno visokim razinama. U petom tjednu ove godine veleprodajna cijena jaja A klase niža je za 1,05 posto u odnosu na zadnji tjedan 2022., a značajno viša u odnosu na godinu prije, izjavila je napomenuvši kako su hrvatske veleprodajne cijene jaja više prema prosjeku EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:43