DIGITALIZACIJA

Građani od sada jednostavnije mogu doći do tahografske kartice vozača i otočne iskaznice

Novost u izdavanju tahografske kartice je mogućnost podnošenja zahtjeva kroz sustav e-Građani
Ilustrativna fotografija
 Hanza Media

Projektima implementacije novih elektroničkih usluga, koji su realizirani u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Agencije za obalni linijski pomorski promet i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD), građanima je omogućeno još jednostavnije podnošenje zahtjeva za tahografsku karticu vozača i otočnu iskaznicu, stoji u priopćenju AKD-a.

Novost u izdavanju tahografske kartice je mogućnost podnošenja zahtjeva kroz sustav e-Građani, a jedini preduvjet je aktivirana e-Osobna iskaznica.

Time su znatno smanjeni troškovi ovjere potpisa, trošak fotografiranja, slanja zahtjeva poštom ili troškovi dolaska na šalter, a brzina obrade prati zakonske rokove te vozači mogu odabrati i mogućnost dostave kartice na kućnu adresu.

Dodatno, omogućeno je i jednostavnije podnošenje e-zahtjeva za izdavanje otočne, kaže priopćenje AKD-a.

Neovisno o tome podnose li otočani zahtjev putem servisa e-Građani ili u poštanskim uredima, potrebna je samo osobna iskaznica, dok sustav dalje sam provjerava prava na povlašten prijevoz povezujući brojne državne registre.

Samo podnošenje zahtjeva je vrlo jednostavno budući da podnositelj treba odabrati tek ulogu unutar koje ostvaruje pravo na prijevoz, a ne treba priložiti čak niti fotografiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:42