HREJTING

GRAĐANI PODIJELJENI O MJERAMA Polovica ih je za zadržavanje, a polovica za popuštanje, čak i ako bi to značilo povećanje broja zaraženih

 Admir Buljubasic / POOL / HINA / CROPIX

U Dnevniku HRT-a objavljeno je redovito mjesečno istraživanje HRejting - ovaj put o mišljenju građana o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vladinim gospodarskim mjerama.

Prvo pitanje postavljeno ispitanicima jest: Kakav je smjer zemlje u uvjetima epidemije? 64 posto odgovorilo je da je smjer - dobar. Oko 26 posto da je pogrešan, a 10 posto se izjasnilo da ne zna.

Na pitanje podržavaju li mjere stožera u sprečavanju epidemije 87,6 posto ispitanih odgovorilo je da potpuno ili uglavnom podržava. S druge strane, mjere stožera uglavnom ili nikako ne podržava 11,8 posto. Tek 0,6 posto ne zna ili se ne može odlučiti.

Građani su upitani i za Vladin paket mjera pomoći gospodarstvu. Čak 82,9 posto potpuno ili uglavnom podupire Vladine mjere. Nikako ili uglavnom ih ne podržava 12,5 posto. Ne zna ili se ne može odlučiti 4,6 posto.

Jedno od najaktualnijih pitanja ovih dana je: Jeste li za zadržavanje ili popuštanja mjera zaštite od zaraze? Ispitanici su bili podijeljeni. Naime, za zadržavanje strogih restrikcija do smirivanja zaraze izjasnilo se 49,1 posto ispitanika. A za postupno popuštanje, pa i na uštrb zaraze građana - 48,7 posto. Nije znalo ili se nije moglo odlučiti 2,2 posto ispitanih.

I na kraju - građani su upitani podržavaju li ili ne smanjenje plaća u državnim i javnim službama bez zadiranja u primanja službama angažiranima u krizi, što se odnosi na zdravstvo, policiju, vojsku, carinu i vatrogasce. Više od dvije trećine, čak 70,9 posto, navelo je da potpuno ili uglavnom podržava smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru. 25,2 posto uglavnom ili nikako ne podržava, a ne zna ili se može odlučiti 3,9 posto.

Agencija Promocija plus provela je istraživanje za HRT od 15. do 18. travnja na uzorku od 1400 ispitanika - koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2 cijela 62 posto, objavio je HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:07