REZULTATI ANKETE

Građani su rekli svoje: Evo koga smatraju krivim za nerede na odmorištu Desinec

Da kazne huliganima treba povećati dominantan je stav. Gotovo 80 posto ispitanika bi potpuno ili uglavnom podržalo povećavanje kazni

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

 Ranko Suvar/Cropix

Tko je kriv za nerede koji su se dogodili između navijača Hajduka i policije na odmorištu Desinec na A1 i je li reakcija policije bila opravdana, istražila je Promocija Plus u anketi za RTL.

Koji su uzroci navijačkog nasilja?

Za trećinu to je nedostatak kućnog odgoja (33,1 posto). Potreba da se dokažu sebi kao i pripadnost klubu kroz huliganske nerede navodi nešto više od 14 posto ispitanika. Da je uzrok kriza i urušavanje društvenih vrijednosti razlog nereda - smatra oko 11 posto, a potom slijede rivalstvo klubova (8,8 posto), frustracija vlastitom egzistencijom (6,3 posto), dok oko 5 posto ili manje ispitanika navodi lošu ekonomsku situaciju, nezadovoljstvo klubom za koji navijaju (5 posto), lokal patriotske vrijednosti koje iskazuju kroz huliganizam (5 posto). Mediji koji neobjektivno izvještavaju ili napuhuju situaciju, kao uzrok navodi 3,8 posto ispitanika.

A tko je glavni krivac za nerede na autocesti koja je bila zatvorena 12 sati?

Najviše ispitanika - gotovo polovica - smatra da su to navijači Hajduka (46,6 posto) - zbog zaustavljanja prometa i napada na policiju.

Drugi najčešći odgovor glasi - Hrvatski nogometni savez (16,8 posto), potom Uprava Dinama jer Torcidi nije dozvoljen transparent na Maksimiru (11 posto), a tek onda policija i to zbog loše sigurnosne procjene, premalo policajaca i slabe opreme (7,2 posto).

Zanimljivo - kada se gleda po regijama osim u Dalmaciji - većina ispitanika (oko 50 posto) smatra da su glavni krivci Torcidaši. A Dalmatinci - njih više od četvrtine (27,2 posto) - krivca vide u Nogometnom savezu.

A je li reakcija policije koja je upotrijebila oružje opravdana?

Potpuno ili djelomično opravdana je za više od 56 posto ispitanih. Kada se podaci zbroje - više od trećine (34,9 posto) smatra policijsko korištenje oružja potpuno ili uglavnom neopravdano.

Kada je riječ o biračima pojedinih stranaka onda oko 70 posto i HDZ-ovaca i SDP-ovaca stoji uz policiju, ali najviše birači Centra (58,9 posto) misle da je policija pretjerala - tek trećina podržava reakciju (35,6 posto).

Pa kako riješiti problem navijačkih nereda i kako kazniti odgovorne?

Više godina u zatvor huligane bi poslalo oko 38 posto anketiranih. Za četvrtinu stvar bi se riješila visokim novčanim kaznama (25,6 posto). Obavezan rad za opće dobro kao rješenje vidi 16 posto, a nešto manje bi huliganima trajno zabranilo dolazak na stadione (14,9 posto).

Da kazne treba povećati dominantan je stav. Gotovo 80 posto ispitanika bi potpuno ili uglavnom podržalo povećavanje kazni. Tek 8 posto ispitanih je protiv. Možda je onda to rješenje kako se izgredi s autoceste ne bi ponovili. A možda kao društvo trebamo puno više raditi na prevenciji i kulturi nenasilja. Svakako - na potezu je vlast.

NAPOMENA: Istraživanje je provedeno od 1. do 3. lipnja 2022. godine na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 13:37