PRVI U DRŽAVI

Građani u hrvatskom gradu ulažu u solarne elektrane na tržnici: ‘Evo koliko ćete zaraditi na uloženih 1000 eura‘

Sudjelovanje u izgradnji solarne elektrane na Gradskoj tržnici bit će otvoreno za građane iz cijele Hrvatske

Križevci (ilustracija)

 Tomislava Kristo/Cropix/Cropix

Grad Križevci, nakon Sunčanih krovova, priprema sličan projekt, čiji će dionici također moći postati građani, koji će ulagati novac i tako materijalno podržati ideju proizvodnje zelene energije, a također i ostvariti određenu dobit.

Sinoć je u Križevcima održano javno predavanje o projektu “Gradimo našu energiju na Gradskoj tržnici”. Kako pojašnjavaju, Energetska zadruga ZEZ Sunce, uz podršku Grada Križevaca i križevačke energetske zadruge KLIK najavljuje priliku za uključivanje u projekt nove solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima.

Kampanjom, koja će biti otvorena početkom ožujka, ZEZ Sunce će kroz članske uloge prikupljati sredstva za izgradnju solarne elektrane na spomenutom objektu. Energija iz ove solarne elektrane će se prodavati na tržištu, a ostvarena dobit isplaćivati članovima te će se ulagati u projekte smanjenja energetskog siromaštva i zaštite okoliša. Svi članovi ZEZ Sunca će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane.

Sudjelovanje u izgradnji solarne elektrane na Gradskoj tržnici bit će otvoreno za građane iz cijele Hrvatske, ali prednost će u prvih sedam dana od otvaranja kampanje ili do 50 posto potrebnog ulaganja imati građani Križevaca te općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik. Cilj je da se dobrobiti projekta u što većoj mjeri zadrže na lokalnoj razini. Članovi ZEZ Sunca mogu biti i fizičke i pravne osobe.

Projekt je vrijedan otprilike 160.000 eura, otkrio je za Hinu gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Mislav Kirac, upravitelj zadruge ZEZ Sunce ukratko je predstavio projekt, prenosi prigorski.hr

- Do sada smo okupili oko 90 građana na dvije elektrane u Križevcima. Sada radimo treću i kroz ZEZ Sunce ćemo na ovaj način dati priliku većem broju građana da sudjeluje u ulaganju u solarne elektrane. S ‘Križevačkim sunčanim krovovima’ smo započeli priču u Hrvatskoj, i to su jedini projekti građanske energije u Hrvatskoj koji su dali priliku građanima da ulože novac - naglasio je Kirac.

Kirac je pojasnio i kako projekt zapravo funkcionira.

- Kroz članske uloge koje ćemo prikupljati kroz članstvo u ZEZ Suncu, financirat ćemo elektrane koje ćemo graditi na temelju ugovora o zakupu krova. Konkretno za Gradsku tržnicu, ZEZ Sunce je sklopilo ugovor o zakupu krova na 25 godina. Dakle, imamo mandat za izgraditi solarnu elektranu na tom krovu. Energiju ćemo prodavati na tržištu kroz zasebni priključak preko kojeg energiju plasiramo na tržište. Dio prihoda dajemo članovima, a dio vraćamo u zajednicu kroz Fond za zajednicu i društveno korisni projekt. Članovi zadruge su suvlasnici svih elektrana ZEZ Sunca, zadruga je demokratska, odnosno svaki član ima jedan glas, neovisno o ulogu koji posjeduje. Dakle, svi članovi na kraju godine jednako odlučuju kamo će se novci zadruge ulagati – zaključio je Kirac.

Elektrana na Gradskoj tržnici najveća je do sada, od 200 kW priključka, a panela će biti od 260 kW. Koštat će otprilike 160 tisuća eura, a ponude se još obrađuju.

- Sedam posto je trošak zakupa krova koji se plaća komunalnom poduzeću. Proizvodnja je oko 270 tisuća kWh, to je potrošnja za oko 60 kućanstava. Očekivani godišnji prihodi su oko 20 tisuća eura, dok su troškovi 6 tisuća eura. Dobit se očekuje u iznosu od 15 tisuća eura bruto godišnje, uz napomenu otkupa od 80 eura po megavat satu – rekao je Kirac te pojasnio što to znači za pojedinog člana.

- Dakle na ulog od 1000 eura, naš ciljani prinos je 5 posto, on po pojedinoj godini može biti i nula, jedan, dva, tri ili sedam posto. Dakle na tisuću eura, godišnji prinos je 50 eura – objasnio je upravitelj ZEZ Sunca te otkrio i rizike ulaganja. – U ovom slučaju rizici su u otkupnoj cijeni koja varira na tržištu. Naš cilj je da ona bude u okviru 60 do 65 eura. Rizik je i od šteta; oluja, tuča, požar, vjetar, no tu postoji osiguranje. Postoji i rizik od nepoštivanja ugovora. Prinos za članove nije zagarantiran i on ovisi o financijskoj uspješnosti koja pak ovisi o otkupnoj cijeni. U nekim godinama može izostati, a u nekima biti veća od očekivanog – zaključio je Kirac te naglasio kako je ovaj projekt na duge staze te da je konačan cilj da članovi energetske zajednice dijele energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:53