PRAZNIK RADA

Građani u Maksimiru: ‘Jednom sam u životu dobila plaću preko 5.000 kuna... Bolje je bilo u bivšoj Jugi‘

- Doma mi nema tko skuhati tako fini grah kakav se ovdje dobije. Svake godine sam tu, kaže gospodin u Maksimiru
 Vanesa Pandzic/Cropix

Brojne Zagrepčanke i Zagrepčani od ranog jutra dolaze u park Maksimir gdje se tradicionalno, u organizaciji Grada, proslavlja 1. svibanj, Međunarodni praznik rada, uz bogat glazbeno-zabavni program te podjelu 30.000 besplatnih porcija graha i 20.000 porcija štrukli.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Novinarka N1 televizije razgovarala je povodom Praznika rada s građanima. Grah im je, kažu bio ukusan. Neki se ne žale, a neki priželjkuju bolji život.

- Mnogi se žale, ali griješe, meni nikad nije bilo bolje. Sad je teško naći radnika. Ja od mirovine mogu lijepo živjeti, rekao je za N1 jedan stariji gospodin.

- Doma mi nema tko skuhati tako fini grah kakav se ovdje dobije. Svake godine sam tu za Prvi maj.

- Dosta se dobro živi, a ne znam što je to ušlo u ljude, uvijek prave prosvjede i štrajkove. Vidio sam unazad tri mjeseca prosvjedovali su poštari i jedan čovjek prođe i kaže – 35 godina sam bio poštar, ali nikad štrajkao nisam. Država je podigla plaće kada je mogla. Toliki štrajkovi, to nije u redu, kaže jedan građanin u Maksimiru.

Neki ipak ne smatraju da je sve tako dobro i da nema razloga za brigu.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

- Došla sam iz noćne smjene probati grah, nisam ga dugo jela. Na minimalcu je većina. I ja osobno. Malo je to, mala će biti mirovina. Jednom sam u životu dobila plaću preko 5.000, sjelo je 5.100, rekla je jedna gospođa za N1, a druga dodaje da mladi odlaze iz zemlje jer ne vide perspektivu. Treća pak smatra da je u bivšoj državi bilo bolje.

- Bolje je bilo u bivšoj Jugi. Ljudi su imali poslove, bolje su se družili, bilo je bolje. Svaka firma je imala svoje odmaralište. Mladima je sad teže, rekla je, prenosi N1.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:29