POTRES JAČINE 4,7

Građani u strahu istrčali na ulice, seizmolog Kuk: ‘Očekuje se još naknadnih udara‘

Potres magnitude 4,7 pogodio je Dalmaciju, a dogodio se kod Starigrad-Paklenice
Krešimir Kuk (arhiva)
 Tomislav Serdar/Cropix

Potres magnitude 4,7 prema Richteru pogodio je Dalmaciju, a dogodio se kod Starigrad-Paklenice. Građani su u strahu istrčali na ulice.

- Čula se eksplozija i jako se treslo. Desetak sekundi baš jako. Istrčali smo na ulicu. Zasad u našoj ulici nema vidljive štete, rekao je za HRT jedan stanovnik zadarskog Poluotoka.

- Čula sam potres, i to dva, jedan za drugim. Bila sam u stanu i jako se uplašila. Sad sam izašla. Najprije sam mislila - grmljavina. Ma kakva grmljavina, a ono drugi. Evo i ja sva gorim, od jada i od tuge, muke - rekla je jedna Zadranka za HRT Radio Zadar.

- Poprilično se treslo. Prepali smo se svi, izašli su ljudi na ulice. Strašno. Strašan osjećaj, komentirala je druga žena.

Epicentar potresa bio je 16 kilometara sjeverozapadno od Posedarja.

- Točna magnituda je 4,7 prema Richteru, a potres se dogodio kod Starigrad-Paklenice, osjetio se na zadarskom području, na otocima, pa sve do Splita i Like. Nemamo nikakve dojave o šteti - istaknuo je za HRT seizmolog Krešimir Kuk.

Dodaje da se potres ne može direktno povezati sa snažnim potresima koji pogađaju Tursku i Grčku.

- Ne možemo ih direktno povezati, ali činjenica je da se posljednjih mjeseci manifestiraju jači potresi na području jugoistočne Europe. Što se tiče potresa na zadarskom području, kao što je bio slučaj i sa zagrebačkim, stanovnici toga područja mogu očekivati još potresa u idućim danima, tjednima i mjesecima.

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se u svim dijelovima Zadarske županije, na otocima Ugljanu i Pašmanu, na Murteru, u Vodicama, Šibeniku, Drnišu i Kninu u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji te u Lici.

Kako je potvrdila glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin, policija nije dobila nijednu prijavu o eventualnoj šteti.

Nema dojava o ozlijeđenima ili o materijalnoj šteti niti iz Nacionalnog parka Paklenica, potvrdila je Hrvatska gorska služba spašavanja.

Plenković razgovarao sa zadarskim županom Longinom nakon jakog potresa

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je telefonski razgovarao sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom nakon što je šire zadarsko područje pogodio jak potres magnitude 4,7 prema Richteru.

Vlada i sve službe spremne su pružiti pomoć Zadarskoj županiji, stoji u Vladinoj objavi na Twitteru uz fotografiju premijera Plenkovića iz Banskih dvora u telefonskom razgovoru sa županom Longinom.

Potres magnitude 4,7 prema Richteru pogodio je u 14,15 sati područje kod Paklenice, sedam kilometara sjeverno od Starigrada, izvijestila je ranije danas Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a .

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se u svim dijelovima Zadarske županije, na otocima Ugljanu i Pašmanu, na Murteru, u Vodicama, Šibeniku, Drnišu i Kninu u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji te u Lici. Za sada policija nije dobila prijave o eventualnoj šteti, naveli su popodne iz Policijske uprave zadarske. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23