'SPRDNJA I PONIŽAVANJE'

GRAĐANI U TRI DANA DONIRALI VIŠE OD MILIJUN KUNA, A BARIŠIĆ ODBIO PROJEKT 'Evo zašto reforma školstva ne može uspjeti ako ju radi ministarstvo!'

 HANZA MEDIA / Vimeo

Poznati hrvatski poduzetnik i investitor Nenad Bakić, koji je putem crowdfunding platforme Indiegogo pokrenuo kampanju za reformiranje školstva i u samo dva dana ostvario zacrtani cilj prikupljanja 60.000 dolara, suočio se s neshvatljivom reakcijom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Naime, civilna udruga Croatian Makers koja uz potporu obitelji Bakić želi da svako dijete u u 6. ili 7. razredu dobije po jedan primjerak najmodernije tehnologije (BBC micro:bit) i pripadajuću edukaciju već iduće školske godine, javila se na natječaj Ministarstva, no ministar Barišić je donio odluku da njihov projekt nije kvalificiran da uđe među 128 projekata koje Ministarstvo podupire.

Do ovoga trenutka hvalevrijednu inicijativu Croatian Makersa poduprlo je 1136 osoba i tvrtki, doniravši više od 156.000 dolara putem Indiegogo kampanje, koja je na taj način ostvarila 260 posto svog planiranog cilja!

Nenad Bakić, pokretač internetskog servisa MojPosao, putem Facebooka je danas reagirao na odluku Ministarstva obrazovanja i naveo razloge odbijenice koje naziva "sprdnjom i ponižavanjem". Naime, Ministarstvo je, između ostalog, odbilo inicijativu jer "u projekt nemaju uključene volontere", što Bakić komentira: "Ja sam volunter 12 sati dnevno, a što je sa svima nastavnicima".

Zatim, projekt koji je naišao na oduševljenu potporu mnoštva donatora putem interneta Ministarstvo je odbilo jer nisu imali "ranijih bespovratnih potpora", "nisu dovoljno jasno pojasnili IRIM-ove dosadašnje projekte", "nisu dovoljno dobro dokazali operativne i organizacijske kapacitete" i "nisu jasno opisana natjecanja i edukacije za učenike koje će prethoditi natjecanju".

Pored toga, Ministarstvo je odbilo projekt jer "nema uspostavljeno partnerstvo s jednicom lokalne i regionalne samouprave", iako imaju potpisane ugovore sa 360 škola i udruga!

Nenad Bakić u svom reagiranju na Facebooku istaknuo je da je osobno poslao ministru Barišiću e-mail u kojem ga moli da razmotri projekt i da održe sastanak. Bakić je kasnije, kako navodi, sreo ministra Barišića na jednom prijemu, predstavio se i upozorio na email, a ministar je rekao da će se javiti, što nikada nije učinio.

"Zato reforma školstva ne može uspjeti ako ju radi MZOŠ, a mi ćemo hackirati sustav i isporučiti djeci ono što trebaju, roditeljima i društvu", istaknuo je Bakić, koji je pozvao sve koji misle da ovo nije u redu da pošalju svoje mišljenje u MZOŠ i podijele njegov komentar putem Facebooka.

Ubrzo nakon što su vijest objavili hrvatski mediji, Bakić je objavio kako se javio ministar Barišić, te dogovorio sastanak s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:19