FOND NEMA NOVACA ZA ISPLATU

GRAĐEVINARI OČAJNI 'Država nam je priredila neviđeni debakl i bacila nas na koljena! Nemamo za plaće i jedva preživljavamo'

Ilustracija
 CROPIX

Iako su brojni građani projekte energetske obnove u zgradarstvu prepoznali kao odličnu priliku za uređenje dotrajalih fasada, stolarije ali i za značajne uštede energije u svojim kućanstvima i konačnici na računima, energetska obnova postala je prava noćna mora za dio stanara, ali i za izvođače radova koji su putem upravitelja zgrada bili angažirani na projektima obnove.

I dok iz ministarstva i prostornog uređenja najavljuju val financiranja energetske obnova višestambenih zgrada sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kada bi u prvom pozivu na raspolaganju bilo 152 milijuna kuna, izvođači radova još uvijek čekaju isplatu na temelju prethodnih natječaja Fonda za zaštitu okoliša, piše Glas Istre.

Naime, Fond za zaštitu okoliša već duže vrijeme ne isplaćuje ugovorena sredstva za projekte, jer novca jednostavno nema.

Direktor tvrtke tvrtke Roje Gradnja iz Vukovara, Željko Markić, koji je angažiran na obnovi pulskog nebodera na Verudi potvrđuje da mu Fond duguje oko 1,3 milijuna kuna, a pribroje li se još dvije investicije na kojima su radili u Rijeci, dug Fonda prema Roje Gradnji penje se na gotovo 2,5 milijuna kuna.

- Radove smo na Verudi završili prije par mjeseci, a još ne stiže i što je najgore nemamo nikakvih saznanja kada bi sredstva napokon mogla biti uplaćena. Fond je debelo zakazao s isplatom sredstava, a mi konkretno novac čekamo od sredine rujna. Naime, prema ugovoru, sredstva trebaju biti isplaćena upravitelju zgrade, a potom oni plaćaju nama kao izvođačima, kaže Markić, potvrđujući da tvrtka ima više objekata za koje čeka sredstva Fonda za zaštitu okoliša.

Po njegovim riječima, ovakav ih je sustav bacio na koljena.

- Sve nas je to koštalo psihičkog i fizičkog jer dobavljače moraš ispoštivati, a država se s druge strane nalazi kao najveći nerazumni faktor. Tu mislim na Poreznu upravu koja ne prihvaća prolongiranje plaćanja PDV-a. Odluke Fonda su u najmanju ruku čudne, ispričavaju se korisnicima što nemaju novca i nitko ne zna kada će stići, kaže Markić.

- Nismo više bili u mogućnosti prihvaćati poslove preko Fonda za višestambene zgrade i okrenuli smo se nekim drugim poslovima, tako da sada preživljavamo. Također, bili smo prisiljeni otpustiti 20-ak radnika jer nismo imali za plaće. Država nam je priredila neviđeni debakl - zaključuje Markić, piše Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:15