PRESUDA ZA VRBANE

GRAĐEVINCI KRIVI ZA TROVANJE VODE Stanari traže odštetu od 41 milijun kuna

Sud je donio međupresudu nakon šest godina dugog procesa, a o iznosu će se naknadno odlučiti
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Općinski građanski sud u Zagrebu danas je donio takozvanu međupresudu u slučaju 'Vrbani', kojom je utvrđena odgovornost investitora, izvođača radova, kao i nadzornog organa na zgradi u Palinovečkoj ulici, gdje je 2006. godine došlo do zagađenja pitke vode.

Stanari Palinovečke tužili su tvrtku Geoprojekt, Zagrebgradnju i Kapital ing., smatrajući da je do zagađenja vode u stanovima koje su tamo kupili došlo zbog manjkavosti u izgradnji zgrade.

AFERA VRBANI Optuženi inženjeri i građevinci, direktor Zagrebgradnje nije. Ali zato tuži stanare za milijun kuna

Današnjom presudom potvrđena je odgovornost graditelja, jer je na temelju provedenih vještačenja detektirana izravna uzročno-posljedićna povezanost između korištenih materijala prilikom gradnje i pronađenih spojeva u vodi koji su bili iznad dopuštenih razina.

Međutim, Sud za sada nije odlučivao o konkretnoj naknadi štete za oštećene stanare. Oni ukupno potražuju više od 41 milijun kuna za štetu koja im je pričinjena, međutim današnja međupresuda se odnosi samo na odgovornost tuženih tvrtki. Sud je zaključio kako su spomenute tri tvrtke solidarno odgovorne. O samom iznosu štete Sud za sada nije odlučivao, već će u tom pogledu nastaviti parnični postupak tek nakon pravomoćnosti današnje presude.

Tužene tvrtke sada se u roku od 15 dana mogu žaliti Županijskom sudu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2022 21:28