‘HVALA VAM NA RADU‘

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svečanom sjednicom obilježio 102 godine rada

Ministar Horvat na sjednici je u pozdravnom govoru istaknuo važnost građevinarstva i Građevinskog fakulteta u Zagrebu
Dekan Stjepan Lakušić (desno)
 Ranko Suvar/Cropix

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je 22. veljače 2021. svečana sjednica povodom obilježavanja 102 godine od osnutka fakulteta. Obzirom na epidemiološke uvjete, svečana je sjednica održana u modificiranom obliku tako da je u dvorani bio ograničeni broj sudionika dok je ostalim sudionicima bio omogućen prijenos sjednice uživo, priopćili su iz te institucije.

Na početku svečane sjednice pozdravnim se govorom obratio ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gospodin Darko Horvat koji je istaknuo važnost građevinarstva, građevinskih inženjera te Građevinskog fakulteta u Zagrebu što je osobito došlo do izražaja u 2020. godini kada je u ožujku potresom pogođen Grad Zagreb, a u prosincu područje Sisačko-moslavačke županije. Ministar Horvat zahvalio se svim inženjerima i Građevinskom fakultetu na velikom angažmanu koji su nesebično pružali pri pregledu zgrada oštećenih potresom, a sve to usred nepovoljne epidemiološke situacije. Konačno, ministar je najavio i svoje prisustvovanje svim važnim događajima u organizaciji Građevinskog fakulteta kako bi istaknuo njihov značaj.

image
U sklopu obilježavanja 102. obljetnice osnivanja Građevinskog fakulteta upriličena je izložba Cropixovih fotografa
Ranko Suvar/Cropix

Nakon ministra, pozdravnim se govorom obratio i rektor Sveučilišta u Zagrebu, profesor Damir Boras, koji je izrazio veliku zahvalnost Građevinskom fakultet na svojim znanstvenim rezultatima čiji su rezultati prepoznati i izvan granica RH te svim aktivnostima koje su njegovi djelatnici proveli nakon potresa, osobito onima vezanim uz organizaciju stožera i volonterski rad građevinskih inženjera za preliminarne preglede zgrada oštećenih u potresu, među kojima su bile i zgrade fakulteta, škola, bolnica i infrastrukturnih građevina.

Nakon obraćanja ministra Horvata i rektora Borasa, dekan Građevinskog fakulteta, profesor Stjepan Lakušić predstavio je dostignuća fakulteta u 2020. godini te je istaknuo da Građevinski fakultet godinama uspješno popunjava upisne kvote, ima akreditiran preddiplomski, diplomski studij i poslijediplomski studij, kao i laboratorije fakulteta, uspješno provodi značajne međunarodne i domaće znanstvene i stručne projekte te njegovi djelatnici imaju svjetski ugled. Konačno, dekan je predstavio veliki doprinos Građevinskog fakulteta i njegovih djelatnika u aktivnostima nakon potresa koji su zadesili Republiku Hrvatsku te je najavio održavanje Prve hrvatske konferencije o potresnom inženjerstvu (1CroCEE) koja će se održati na Građevinskom fakultetu od 22. do 24. ožujka 2021. godine.

image
Dekan Stjepan Lakušić (sredina)
Ranko Suvar/Cropix

Tijekom svečane sjednice uručene su i nagrade najboljim studentima za postignuti uspjeh na prvoj, drugoj i trećoj godini preddiplomskog studija te prvoj i drugoj godini diplomskog studija. Nagrađeni su i studenti koji su dobili Rektorovu i Dekanovu nagradu u prošloj akademskoj godini te studenti koji su ostvarili uspješne sportske rezultate. Također, zahvalnice su uručene i zaslužnim djelatnicima koji su prošle akademske godine otišli u mirovinu. Nagrade su dodijeljene i autorima koji su objavili vrijedne znanstvene radove, a dodijeljene su i nagrade za mladog znanstvenika, poseban doprinos nenastavnom osoblju te sveukupnu djelatnost na fakultetu.

Potom su dodijeljene su zahvalnice pravnim i fizičkim osobama koje su svojim dosadašnjim aktivnostima dale doprinos razvoju fakulteta na području nastavne, znanstvene i stručne djelatnosti te za promociju i afirmaciju fakulteta. Zahvalnice su dobili: Hrvatski geološki institut, Endress + Hauser Hrvatska, Tehnoplast profili d.o.o., Palijan d.o.o., CTP Projekt, Baldinistudio d.o.o., Pružne građevine d.o.o., GDi d.o.o.

Posebno priznanje Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za medijsko praćenje i promociju fakulteta dobio je Jutarnji list za izniman doprinos promociji i afirmaciji Građevinskoga fakulteta kroz predstavljanje nastavnih, znanstvenih i stručnih dostignuća djelatnika fakulteta u prilozima Jutarnjega lista, prijenose izjava nastavnika i znanstvenika o važnim događanjima iz područja graditeljstva, a osobito o aktivnostima nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, promociju i objavu odabranih poglavlja Priručnika o potresnom inženjerstvu te izradu priloga o sektoru građevinarstva na osnovi suradnje Građevinskoga fakulteta i gospodarstva.

image
Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić (sredina) i dekan Stjepan Lakušić (desno)
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:43