OD LJUBAVI DO KRAHA

Gradić u srcu Zagore je hrvatski rekorder po broju saborskih zastupnika. A i njihov međusobni odnos je priča za sebe...

Za zastupnike su izabrani bivši najbliži suradnici u triljskoj političkoj i gradskoj vlasti
 Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

S dvojicom izabranih saborskih zastupnika na samo 7767 upisanih birača, grad Trilj je, vjerojatno, rekorder aktualnih parlamentarnih izbora u odnosu na svoju veličinu i broj punoljetnih građana, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kuriozitet je još da su za zastupnike izabrani bivši najbliži suradnici u triljskoj političkoj i gradskoj vlasti, Ivan Bugarin (HDZ) i Ivan Šipić (DP) koji su se svojevremeno razišli i postali najžešći suparnici. U međusobnom političkom nadigravanju kao pobjednik je isplivao Bugarin, ali sada je na svoje došao i Šipić.

Šipić bio je 10 godina triljski gradonačelnik, predsjednik lokalnog HDZ-a i saborski zastupnik te stranke. Bugarin mu je dugo bio prvi suradnik, dogradonačelnik.

Šipić je pao u Hrvatskom saboru kada se nije pokorio HDZ-ovoj većini o svjetonazorskim pitanjima. Nije prihvatio ni sugestiju da u vrijeme glasanja o Istanbulskoj konvenciji napusti sabornicu već je glasovao protiv ratifikacije toga dokumenta.

Mandat na Markovu trgu i u fotelji "prvoga građanina" odradio je do kraja, ali je počela njegova ekskomunikacija iz vladajuće stranke. S druge strane, neupitnu vjernost toj istoj stranci iskazao je Bugarin koji je u izravnom srazu sa Šipićem preuzeo čelnu dužnost u HDZ-ovu Gradskom odboru iz kojega je uskoro isključio - Šipića.

Zatim je Bugarin kao stranački kandidat izabran za gradonačelnika. Politički marginalizirani Šipić nakon višemjesečne nezaposlenosti vratio se u učionicu kao učitelj vjeronauka. Nije se, međutim, pomirio s porazom.

Iako je Bugarin izabran za gradonačelnika, Šipić je sa svojom nezavisnom listom u triljskom parlamentu osvojio pet mandata i uz dva Mostova mandata osigurao većinu pa je na lokalnu političku scenu stupila tvrda kohabitacija. Tijekom protekle tri godine Ivan Šipić je pronašao istomišljenike u Domovinskom pokretu.

Očito je kliknuo s Ivanom Penavom, a Stipo Mlinarić Ćipe bio mu je česti gost u Trilju i osiguravao potporu centrale. U takvim okolnostima Šipić je dobio drugu poziciju na stranačkoj listi u 9. izbornoj jedinici koju je nosio Damir Biloglav, zadarski liječnik.

Budući da je DP potvrdio oba saborska mandata osvojena prije četiri godine u ovoj izbornoj jedinici, Šipić je ponovno osigurao mjesto u saborskim klupama.

Bugarin se posljednje tri godine doslovno razletio kao gradonačelnik. Realizirao je cijeli niz projekata, uglavnom zahvaljujući novcu iz EU-ovih fondova, te državne blagajne i državnih tvrtki, koje (ne)izravno pune hrvatski građani.

Uz to je stalno bio na "stranačkoj liniji" držeći čvrsto uzde lokalnog HDZ-a i utirući sebi put među uzdanicima. U takvim okolnostima nije bilo neko iznenađenje što je triljski gradonačelnik došao na HDZ-ovu listu u 9. izbornoj jedinici, ali jest što je dobio šestu poziciju koja je, potvrdilo se, bila sigurna kao prolazna.

Nitko ne dvoji da je to bila nagrada Bugarinu, u prvom redu za stranačku vjernost, a nisu zanemarivi ni rezultati koje je ostvario kao gradonačelnik, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:00