NOVA BOLNICA

Gradnja KBC-a Osijek poskupjela s dvije na četiri milijarde kn: Imat će 955 kreveta, 1720 parkirnih mjesta...

Značajno će se povećati prostor za dijagnostiku, ambulante, pa i edukaciju

Novi KBC Osijek

"Zadovoljni smo što je priprema za gradnju novog KBC-a Osijek krenula punim jedrima. Bit će to za koju godinu potpuno nova bolnica kakva je građanima Osječko-baranjske županije nužna. Ovaj strateški projekt hrvatskog zdravstva vrijedan je oko četiri milijarde kuna i bit će sagrađen na oko 149.000 četvornih metara", objašnjava ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. Željko Zubčić nakon što je nedavno predstavljeno idejno rješenje ovog velikog projekta.

Dodaje da će bolnica imati 955 kreveta i čak 1720 parkirnih mjesta, a značajno će se povećati prostor za dijagnostiku, ambulante, pa i edukaciju.

Pet ili šest kreveta

"U novom KBC-u bit će ugrađeni europski standardi od ekološke održivosti do toga da će većina soba biti dvokrevetna, a jedna trećina jednokrevetna. Što će to značiti za naše pacijente, govori i to da smo sada prisiljeni smjestiti ih čak i u sobe s pet ili šest kreveta", ističe doc. dr. Zubčić.

Uvjeren je, dodaje, da će se u potpunosti moći zatvoriti i financijska konstrukcija dijelom sredstvima Republike Hrvatske, a dijelom onima iz EU. Naglašava da KBC Osijek nije samo bolnica za Osječane, nego za cijelu županiju, ali i za građane čak pet ostalih istočnih županija koje mu gravitiraju, pa i bosanske Posavine.

Cijena radova

Dodaje kako je, nažalost, investicija poskupjela od prvotnih procjena koje su iznosile oko dvije milijarde na četiri milijarde zbog golemog povećanja cijena građevinskih radova.

No, drži da to neće spriječiti realizaciju suvremenog regionalnog zdravstvenog centra.

Naime, KBC Osijek bolnica je koja danas radi na čak četiri lokacije i paviljonskog je tipa, što značajno povećava troškove održavanja.

Za doc. dr. Zubčića nema dvojbe da će se značajno povećati funkcionalnost kad sve bude "pod jednim krovom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:12