SUKOB NA BRAČU

Gradonačelnica objavila da su ‘muškarci u crnom‘ pokušali provaliti u garažu DVD-a, ubrzo joj je stigao odgovor

U pozadini svega je sukob Ivane Marković i bračkog poduzetnika Mariona Duzicha koji je optužuje da je ‘varalica‘

Incident na Braču, Ivana Marković (u krugu)

 Facebook/Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Verbalni rat između supetarske gradonačelnice Ivane Marković (SDP) i najvećeg bračkog poduzetnika, vlasnika Svpetrvs hotela te povratnika iz Amerike, Mariona Duzicha, se nastavlja. Zapravo, čini se da ulazi u dosad najgoru fazu, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj dvojac godinama razgovara samo preko suda, a čini se da će tako biti i ubuduće. U zadnjoj epizodi sukoba gradonačelnice i poduzetnika stvari su se zakomplicirale nakon što su nekidan supetarski vatrogasci uselili u novu zgradu vatrogasnog doma, u čiju je opremu uloženo 22 milijuna kuna. Novoizgrađeno zdanje nalazi se na području Žedno Drage u Supetru.

Par dana kasnije supetarska gradonačelnica je objavila dramatičan Facebook status u kojem je napisala da su "muškarci u crnom pokušali provaliti u stare prostorije vatrogasnog doma na Velom placu".

- Pokušali su skinuti ključeve i brave te ući u prostorije u kojima se nalazi i razna vatrogasna oprema i dokumenti društva.

Osim toga utvrdili smo da je 10-tak nepoznatih osoba u crnoj odjeći viđeno na području našeg nogometnog igrališta. Pozvana je policija radi identifikacije osoba i njihovih namjera. U ime Grada Supetra, radi današnjeg barbarskog i nasilnog pokušaja provale u garažu DVD-a Supetar, od strane osoba angažiranih od hotelske kuće, u svojstvu gradonačelnice, obustavljam sve pregovore koje smo vodili sa Vladom RH i hotelima radi rješavanja otvorenih pitanja te ćemo nastaviti sa svim radnjama vezanim za utvrđivanje vlasništva Grada Supetra na javnom dobru, putevima i Velom placu - napisala je Marković.

Iako nije izrijekom navela koga smatra odgovornim za "provalu", jasno je da misli na Mariona Duzicha. O sporu s gradonačelnicom Supetra, Duzich je prije nekoliko mjeseci razgovarao s novinarima Slobodne, ali je na kraju odustao od intervjua. No sad, čini se, više nema zašto šutjeti.

- Već punih šest godina imam pravomoćnu sudsku presudu da je to naš prostor, a zadnje dvije godine imam i ovršnu ispravu za izbaciti ih. Nisam to napravio, nego sam strpljivo čekao da dobiju svoj prostor i sami isele. Prošli tjedan su vatrogasci konačno preselili i mi smo ušli u svoj prostor. Gradonačelnica je varalica koja zloupotrebljava djecu i vatrogasce. Zapravo je bijesna jer je u našu kuću sad htjela bespravno ubaciti komunalno poduzeće. Vrijeme je da na vidjelo izađu sve njene prevare i opstrukcije - komentirao je Duzich za Slobodnu i dodao da je Marković sad bijesna jer nije uspjela u još jednoj od svojih podvala.

Duzich je već više puta isticao kako je on jedini i isključivi vlasnik 150.000 kvadrata koje je kupio od države prije 17 godina i da se u sklopu te velike parcele nalaze objekti u kojima su boćari, vatrogasci i NK Jadran. Tvrdio je i da im je nudio alternativu, iako to nije bio dužan, ali da u Supetru ne žele ni čuti da bi se, primjerice, nogometaši preselili u obližnja Mirca.

Još 2005. godine platio je nogometni teren 17,5 milijuna kuna, a žalio se i da mu vatrogasci ne plaćaju struju ni najam od 2005., a zbog zastare utuživi su im tek troškovi zadnjih pet godina, ali i oni su se popeli na 850.000 kuna plus kamate...

- Preko 15 godina sam se pokušavao dogovoriti, trpio sam ogromnu štetu zbog svega, ali sve uzalud - razočaran je Duzich, koji ovoga puta, međutim, ne misli odustati.

Marković objavila video 'ljudi u crnom'

U međuvremenu je, naime, Ivana Marković objavila novi video koji prikazuje kako zaštitari vatrogascima priječe ulazak u staru zgradu.

O cijelom slučaju oglasila se i Silva Sekulo, direktorica Svpetrvs Hotela. Iznijela je niz pritužbi na račun supetarske gradske uprave. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Svpetrvs Hoteli već duže vrijeme pokušavaju se dogovoriti s Gradom Supetrom oko više otvorenih pitanja. Pri tom se trudimo iscrpiti sve moguće modele razgovora, no nema napretka. Ovim putem vas želimo informirati samo o aktualnim, operativnim i hitnim pitanjima potrebnima kako bismo odradili ovu turističku sezonu na način koji će biti primjeren i vjerujemo u interesu svih.

Duže vrijeme s Gradom Supetrom i KD Grad razgovaramo o lokaciji kontejnera za otpad za naš Waterman Svpetrvs Resort, te režimu održavanja i čišćenja plaža „Tri Mosta“ i „Banj“.

Problem s kontejnerima za otpad je taj što su kontejneri donedavno bili locirani na parkingu iza hotela Kaktus što je uzrokovalo brojne primjedbe od strane turoperatora i gostiju. Najveći problem te lokacije je buka u jutarnjim satima koja nastaje prilikom pražnjenja kontejnera te sami prolasci kamiona komunalnog društva kroz Resort koje želimo smanjiti kako bi našim gostima osigurali što ugodniji i sigurniji boravak u hotelskom naselju. Navedeno, naravno, izravno negativno utječe na ocjene koje dobivamo od naših gostiju i od touroperatora. Touroperatori očekuju da riješimo ovaj problem u najkraćem roku te kontejnere premjestimo na primjerenu lokaciju. U protivnom ćemo imati manji broj gostiju i niže prodajne cijene soba.

Rješenje problema odnosno primjerenu lokaciju vidimo u rubnom dijelu našeg naselja koji ima pristup glavnoj cesti te smo nudili više opcija koje je Grad redom odbio.

Još 2020. godine smo se obratili boćarskom klubu i ponudili da mi izgradimo novo boćarsko igralište na lokaciji po njihovom izboru, kako bismo mogli mirno ući u posjed svog zemljišta i tamo smjestiti kontejnere. Međutim, Grad Supetar i boćarski klub u tom trenutku nisu iskazali interes za ovakav dogovor. Kako bi izbjegli iseljenje ovrhom boćara, a riješili problem zamolili smo Grad Supetar da nam izađe u susret i za kontejnere osigura alternativnu lokaciju u vlasništvu Grada. Grad Supetar nam je odgovorio da nažalost nemaju takvu lokaciju te da citiramo: "Smatramo da se odlagališni prostor za otpad treba planirati na isti način kao i parkirališni u sklopu izgradnje svakog dodatnog kreveta, jer bez toga usluga gostu ne može biti adekvatna, odnosno u skladu s definiranom kategorizacijom, obzirom da je sastavni dio “kreveta” i otpad."

Obzirom da je nedavno i službeno došlo do preseljenja vatrogasnog društva na novu lokaciju, pokušali smo dogovoriti s Gradonačelnicom da se, po konačnom preseljenju, kontejneri presele na parking gdje su ranije bili vatrogasni kamioni. Radi se o lokaciji koja je neposredno uz prometnicu, s jednostavnim prilazom, potpuno ograđena zidovima te mnogo primjerenija nego sadašnja lokacija.

Nažalost Grad Supetar nije pristao ni na ovu opciju, čak ni kao trenutno rješenje dok ne prođu agencijske inspekcije najavljene kroz sljedećih nekoliko dana, nakon čega bismo zajedno dogovarali trajno rješenje.

Obzirom na to da se radi o zemljištu u vlasništvu Svpetrvs Hotela, za koje imamo pravomoćnu sudsku presudu za iseljenje vatrogasaca i predaju u posjed Svpetrvs hotelima, kao i rješenje o ovrsi iseljenjem i predajom u posjed predmetne nekretnine Svpetrvs hotelima, a koju nismo aktivirali već smo čekali da se vatrogasno društvo dobrovoljno iseli, a kako bi zaštitili vlastito poslovanje, odlučili smo danas ući u posjed bivšeg vatrogasnog doma i parkinga i prema uputi grada smjestiti kontejnere na našem zemljištu, što navedeni parking nedvojbeno je.

Molimo Grad Supetar da obavijeste KD Grad da izmjeste postojeće kontejnere u okviru istog obračunskog mjesta naselje “Kaktus” sa sadašnje pozicije koja se nalazi sa sjeverne strane nogometnog igrališta, na prostor bivšeg parkinga vatrogasnog društva s južne strane nogometnog igrališta.

Kad govorimo o plažama „Tri mosta“ i „Banj“, 30. ožujka 2022. obratili smo se Gradu Supetru i KD Grad, podsjetili da se bliži otvaranje hotela te zamolili da se plaže pripreme za otvaranje 8. travnja 2022. Dobili smo povratnu informaciju da će se plaže pripremiti sukladno planu rada Grada Supetra, ali na naše brojne upite da nam se kaže kada će točno to biti, nismo uspjeli dobiti odgovor. Za vrijeme međunarodne kulinarske manifestacije Biser Mora, s kojom inače otvaramo sezonu već 12 godina, na plaži je nažalost bio parkiran bager, a samo žalo ostavljeno na hrpama, te se plažom posjetitelji nisu mogli niti prošetati. U hotelu je tada dnevno bilo preko 600 gostiju.

U međuvremenu je prošao i Uskrs, sa cca 850 gostiju dnevno, a plaža, na veliko razočaranje nas i supetarskih gostiju, ni danas nije spremna za posjetitelje. Kada smo krajem ožujka obrezali tj. hortikulturno uredili tamarise na plaži, g. Paviskov od strane Grada Supetra nas je dobronamjerno upozorio da :'' Područje pomorskog dobra treba prihvatiti da je područje koje je dostupno svima u jednakoj mjeri, te brigu o održavanju istoga vodi Grad Supetar u skladu sa standardom i financijskim mogućnostima koje su usvojene na Gradskom Vijeću, te nikome nije dopušteno vršiti bilo kakve radove i radnje na javnim površinama ili pomorskom dobru bez suglasnosti Grada, te svako postupanje suprotno od navedenoga predstavlja kršenje Zakona i donesenih Općih akata od strane Grada i iste će biti sankcionirane. To vrijedi jednako kako za male privatne iznajmljivače, tako i za vas, te molimo da o tome vodite računa."

Nakon dvije teške godine uzrokovane pandemijom ova turistička sezona je napokon počela, gostiju u hotelu ima, uživaju u Supetru i sigurni smo da je svima u cilju da ponesu što bolje utiske i da nam sezona svake godine traje sve duže. Razumijemo da Grad možda trenutno nema dovoljno sredstava ili ima problema sa radnom snagom te zbog toga kasni s uređenjem plaža. Mi smo u svakom slučaju spremni pomoći u pripremi plaža „Tri Mosta“ i „Banj“ kako se ne bi dogodilo da i u nastavku sezone budu u ovakvom stanju. Isto smo radili i cijelu prošlu sezonu. O svom trošku smo svaki dan čistili plaže kroz popodnevne sate od 14-20, praznili kante i odvozili smeće 3-4 puta dnevno. Nedjeljama i blagdanima smo sami održavali plaže u blizini hotela i na takav način vjerujemo radili na korist svima koji od turizma i gostiju žive, ali i domaćem stanovništvu koje se na tim plažama kupa.

Uređenje plaža je od iznimne važnosti za ugled i rad našeg hotela, ali i ugled grada Supetra. Pored ovakvog stanja tužno je što se naše čišćenje i održavanje doživljava kao „kršenje pravila i zakona“, no ako Grad Supetar nije, iz bilo kojeg razloga, u mogućnosti pripremiti i održavati plaže Svpetrvs Hoteli će to sutra obaviti i za to smo spremni trpjeti i sankcije.

Nerazumijevanje i dugogodišnja nemogućnost dogovora s Gradom po brojnim pitanjima uzrokuju nam štetu, no ako financijsku štetu za sad i možemo trpjeti, moramo voditi računa o našoj reputaciji na sve zahtjevnijem međunarodnom tržištu u protivnom će naše poslovanje dugoročno doći u pitanje.

Kako je očito da ne postoji dobra volja od strane Grada da riješimo i ove redovne, minimalne probleme koji su nedvojbeno i javni interes, molimo Gradsko vijeće, da nam pomogne kako bismo zajedno osigurali da otpad iz hotela bude odlagan na primjerenom mjestu, a plaže budu uređene i čiste.

Ne radi se o tome kome se Svpetros hoteli sviđaju ili ne. Ovdje je pitanje organizacija i provođenja osnovnih komunalnih usluga na interes svih građana grada i gostiju za koje svi želimo da budu zadovoljni te da šire o Supetru isključivo pozitivne doživljaje, stoji u priopćenju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 00:22