SVAĐA NA DODJELI PLAKETA

GRADONAČELNICA SISKA NA DANU BRANITELJA 'Nemojte branitelje dijeli na naše i vaše, na plave i crvene, na zaslužne i manje zaslužne'

 
Osam branitelja i jedna postrojba primilo je posebnu zahvalnicu gradonacelnice Siska Kristine Ikic Banicek u povodu obiljezavanja 3. rujna, Dana branitelja grada Siska.
 Mate Piskor / CROPIX

Održana je svečana akademija u bivšoj vojarni „Barutana“ u povodu 3. rujna - Dana branitelja grada Siska, koji se obilježava u znak sjećanja na 3. rujna 1991. godine kada su hrvatske postrojbe zauzele bivšu vojarnu JNA „Barutana“ u Sisku, kao prvu vojarnu koje su hrvatske snage zauzele u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. Na svečanosti su uručena posebne zahvalnice gradonačelnice Kristine Ikić Baniček 101. brigadi HV-a iz Zagreba, te braniteljima: natporučniku Nikoli Furlanu Sandokanu, stožernom naredniku Draženu Štrbencu, brigadiru Saši Smiljaniću, časničkom namjesniku Osmanu Muratagiću (posthumno), satniku Željku Franiću, satniku-bojniku Milanu Ivaniševiću, general-bojniku Boži Budimiru i pukovniku Ivici Pandži Orkanu. Prije svečane akademije održane u bivšoj vojarni „Barutana“, otvorena je izložba ratnih fotografija sisačkog novinara Vladimira Pajtlara.

Mate Piškor / CROPIX

Dan branitelja grada Siska, odnosno dodjela priznanja, posvađala je prošlog tjedna sisačke političare. U petak 31. kolovoza je prekinuta sjednica Gradskog vijeća Siska, te nisu donesene odluke o dodjeli plaketa „Marijan Celjak – junak obrane grada Siska. Stoga su danas nagrađeni branitelji i postrojba HV-a umjesto plakete primili posebnu zahvalnicu gradonačelnice. Do svađe je došlo jer vladajuća većina nije prihvatila prijedlog oporbenih vijećnika okupljenih oko HDZ-a da se plaketa osim predloženim braniteljima dodijeli i Berislavu Pavičiću i Marijanu Šokčeviću, braniteljima poginulim u obrani Siska. HDZ-ovci su tada objasnili da ne mogu dopustiti da se netko igra i politički prepucava preko mrtvih heroja Domovinskog rata Marijana Šokčevića Šokca i Berislava Pavičića Bere, jer vladajući oko SDP-a nisu podržali njihov prijedlog te su napustili sjednicu i onemogućili njezin nastavak.

Mate Piškor / CROPIX

Mate Piškor / CROPIX
Dan branitelja grada Siska

Govoreći na svečanosti Dana branitelja, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, poručila je:

„Na žalost u petak smo bili svjedoci da neki žele dijeliti branitelje na crvene i plave, branitelje, na zaslužne i manje zaslužne. Nemojmo danas dijeliti hrvatske branitelje, oni se nisu dijelili 1991. godine, neke stvari i neki datumi trebaju ostati sveti. Siščani trebaju biti ponosni na ulogu koju su Sisak i njegovi građani imali 1991. godine, rekla je gradonačelnica. Dodala je kako samo rijetko tko izvan Siska zna da je prva vojarna bivše JNA u Hrvatskoj oslobođena u Sisku. - O tome nema govora u TV kalendarima, o tome nema emisija niti razgovora, a istina je jednostavna: Siščani su prvi zauzeli jednu vojarnu JNA, Siščani su uvijek znali što i kako treba učiniti, na koji stranu stati - podjedanko 1953., 1941. kao i sada 1991. godine, zaključila je Kristina Ikić Baniček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31