RUPA U ZAKONU

Gradonačelnici masovno proglašavaju sajamske dane kako bi se barem nešto moglo kupiti: Prvi eksperiment - već u nedjelju!

Već ove nedjelje vidjet će se kako će proći ovaj eksperiment, odnosno kakav će biti odaziv i prodavača i kupaca na sajmove

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

Meteorolozi kažu da će produženi vikend, jer u utorak je blagdan Velike Gospe, biti sunčan i topao odnosno da će vrijeme biti stabilno i na moru i na kopnu! Neki bi rekli konačno nakon kiša, vjetra, a u unutrašnjosti i poplava, gotovo da su svi poželjeli više sunca ne samo na godišnjem odmoru. Prognostičari predviđaju da će na kopnu vjetar biti slab u cijeloj zemlji. Na Jadranu s petka na subotu slaba bura ali tijekom dana okrenuti će na zapadnjak. Prognostičke karte za iduća četiri dane ‘na sunčanoj su strani‘ pa sunca ne bi trebalo nedostajati ni na kopnu ni na moru. Istina, kao da nije sredina ljeta temperature će samo na moru prelaziti 30 stupnjeva Celzijusovih dok će na kopnu dosizati oko 29.

No, lijepo vrijeme sigurno će osim na plaže mnoge potaknuti na šetnje mjestima gdje se odmaraju dok će za dio građana četiri slobodna dana biti razlog za poneki izlet i upoznavanje s čarima kopnene Hrvatske. Hoće li moći kupiti koju fritulu ili štruklu u nedjelju ili na blagdana Velike Gospe ovisit će jesu li lokalni čelnici uspjeli na brzinu proglasili sajamski dan u svom mjestu. Naime, s obzirom da je na snagu stupio Zakon o trgovini po kojem nema rada trgovina nedjeljom i blagdanima mnogi su se dosjetili proglasiti sajamskim danima sve nedjelje i blagdane barem do kraja rujna. Pronašli su ‘rupu‘ u Zakonu jer on dozvoljava da se na otvorenom, gdje se održava sajam, roba može prodavati na štandovima, na kioscima odnosno bilo gdje osim u zatvorenim prostorima.

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, ustvrdio je da mu je ovlast za proglašenje sajamskih dana dao Zakon o lokalnoj samoupravi pa će Splićani i njihovi gosti tijekom nedjelja umjesto trgovina posjećivati ‘sajam‘ koji će potrajati barem do kraja turističke sezone.

I gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, proglasio je blagdan Velike Gospe sajamskim danom. Kaže da se tako omogućava tradicionalna, prigodna prodaja na štandovima i kioscima, kao dio slavlja u Remetama, Stenjevcu i drugim dijelovima Zagreba. Tomašević naglašava da je odluka donesena na prijedlog Društva obrtnika Grada Zagreba, kao pomoći obrtnicima od kojih su mnogi samozaposleni.

I pulski gradonačelnik, Filip Zoričić posegnuo je za istom šprancom. Sve do 24. rujna u Puli su sve nedjelje i blagdani sajamski. Dodaje da je odluka donesena ‘u svrhu promidžbeno turističkih aktivnosti‘. Grad Hvar također će na blagdan Velike Gospe imati sajamski dan kao i Jelsa i Stari Grad a na Braču Supetar, Bol i Sutivan. I na sjeveru Jadrana Labin, Baška, Novalja te čak i Crikvenica u kojoj je na vlasti HDZ, a zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović to tumači činjenicom da je 14. kolovoza Dan grada Crikvenice a Velika Gospa nebeska zaštitnica pa će se građanima ponuditi dodatni sadržaj. No, poslušni su ostali Zadar i Šibenik gdje sajmove neće biti a dućani će ostati zatvoreni.

Gotovo unisono ovih dana gradonačelnici i načelnici proglašavaju nedjelje i blagdane sajamskim danima uz tvrdnju da tako pomažu svojim obrtnicima a gostima omogućavaju da kupovinu.

Za načelnika Marije Bistrice nije bilo dileme pa će Ljeto u Mariji Bistrici potrajati svih četrdesetak nedjelja u godini uz tvrdnju da bez toga propali mali poduzetnici koji uglavnom žive od hodočasnika. Sajamski dani nedjeljom bi će i u Svetoj Nedjelji ali i u svim drugim mjestima u kojima je na vlasti Fokus, kaže Dario Zurovec.

Za sindikalista Krešimira Severa nema dileme trebaju li trgovine raditi nedjeljom. On tvrdi da nikakvih gubitka neće biti jer će građani ono što su kupovali nedjeljom prebaciti na neke druge dane.

"U Hrvatskoj građani nemaju previše novaca pa će trošiti isto. Treba se odmicati od potrošačkog mentaliteta koje nameću agresivne reklame a ovim se zakonom štite i radnici u trgovini. Turizam ne može biti razlog za rad nedjeljom što dokazuju Njemačka, Austrija. Švicarska... koje imaju zatvorene dućane toga dana a višestruko veći prihod od turizma", kaže Sever.

U svakom slučaju već ove nedjelje bit će prilika da se vidi kako će proći ovaj eksperiment lokalnih vlasti odnosno kakav će biti odaziv i prodavača i kupaca na sajmove diljem Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:44