GRADSKA UPRAVA

Gradonačelnik Bandić traži nasljednike Zorana Nevistića i Silvija Novaka

 
 Goran Mehkek/CROPIX / Goran Mehkek/CROPIX

Gradonačelnik Milan Bandić krenuo je u potragu za svojim najbližim suradnicima, a prema nekim informacijama koje dolaze s Trga Stjepana Radića, gotovo je sigurno da će u novi četverogodišnji mandat ući s novim pročelnicima.

Prije svega, riječ je o vodećim pozicijama Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, koji je godinama vodio Silvije Novak, i Ureda za mjesnu samoupravu na čijem je čelu Zoran Nevistić, a natječaji za pročelnika raspisani su i za Ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, kojim je upravljala Mirka Jozić, te za Ured za programe i projekte Europske unije kojeg je u proteklom mandatu vodila Jelena Ricov. Novog čelnog čovjeka dobit će i Stručna služba gradonačelnika gdje je mjesto upražnjeno još od sredine prošle godine kad je otišao nekadašnji Bandićev bliski suradnik Vidoje Bulum.

Novi uredi

Osim toga, vrlo brzo trebali bi biti raspisani i natječaji za još najmanje pet pročelničkih mjesta.

Naime, na prošlotjednoj sjednici Skupštine, koja je bila u sjeni odluke o promjeni imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, zastupnici su donijeli odluku o razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport koji je dosad vodio Ivica Lovrić. Grad će tako uskoro dobiti tri posebna ureda za sport, kulturu i obrazovanje, a nagađa se da će po jedan ured dobiti koalicijski partneri iz Skupštine - Stranka rada i solidarnosti, HDZ i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

Navodno je kulturi najbliža Hasanbegovićeva bliska suradnica Ana Lederer koja mu je bila zamjenica u Ministarstvu kulture, a njezin CV krasi i mjesto intendantice HNK u Zagrebu. Uz ova tri ureda, Zagreb će od 1. siječnja sljedeće godine imati i Ured za demografiju, a novog pročelnika trebao bi dobiti i Ured za financije. Taj je ured punih 17 godina vodio Slavko Kojić, osoba od najvećeg povjerenja gradonačelnika Bandića, i za to je mjesto već bio raspisan natječaj. No, prijavila se samo jedna kandidatkinja, koja je naknadno odustala od kandidature. Taj ured stoga sada kao v.d. vodi Kojićeva zamjenica Vjera Salopek.

Afera

Prema mišljenju sugovornika Jutarnjeg lista, nova lica u gradskoj upravi vrlo su izvjesna, a nagađa se kako su upravo Silvije Novak i Zoran Nevistić oni kojima bi se Bandić mogao zahvaliti.

- Silvije Novak je Bandićev dugogodišnji suradnik, ali on ima uvjete za mirovinu. Osim toga, u tom je uredu očito da neke stvari nisu funkcionirale kako treba, bilo je narušenih međuljudskih odnosa - kaže naš sugovornik.

Na rad Silvija Novaka, kao i na gradonačelnika, u svojim javnim istupima često se žalila i njegova bivša zamjenica Zrinka Paladino koja, kako je tvrdila, sa svojim nadređenim punih pet godina nije razgovarala.

Zoran Nevistić je prema aktima gradonačelnika na mjesto pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu imenovan do 16. listopada ove godine i vrlo je vjerojatno, prema navodima naših sugovornika iz Poglavarstava, kako će i taj ured dobiti novog čelnog čovjeka.

- Njemu ugovor traje još mjesec i pol i vrlo je moguće da ga neće produljiti jer ima sve uvjete za mirovinu. On je svoj posao obavljao kvalitetno, ali nakon što su mediji otvorili priču o zapošljavanju velikog broja njegovih bliskih rođaka u strukturama Grada, pozicija mu je postala upitna. Ta je afera dodatno pojačala etiketu službe gradske uprave kao legla nepotizma - tvrde naši sugovornici. Iako se već dulje nagađa kako bi mjesto pročelnice za gospodarstvo mogla napustiti i Mirka Jozić, našim sugovornicima takav scenarij jednostavno nije moguć.

- Ona je od lipnja imenovana u nekoliko važnih povjerenstava radnih tijela gradonačelnika pa je gotovo sigurno da će i dalje surađivati s Bandićem - ističu naši sugovornici.

Zasad jedini novi pročelnik u gradskoj upravi je Vjekoslav Jeleč koji je preuzeo resor Mirne Šitum. Natječaj za pročelnika za zdravstvo raspisan je u srpnju, nekoliko dana nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Gradske skupštine. Na tu sjednicu Jeleč je uletio umjesto Branka Lustiga koji je odbio dati potpis za preimenovanje Trga maršala Tita.

Ljerka Ćosić odlazi u mirovinu, upitna Dina Tomšić iz Velesajma

U Zagrebačkom holdingu moglo bi doći do velikih kadrovskih promjena na direktorskim pozicijama u podružnicama tog trgovačkog društva. Većina direktora imenovana je još 2013. dok je predsjednik Uprave tog komunalnog diva bio Slobodan Ljubičić, a mandat im istječe u listopadu ove godine. Gotovo je sigurno da će promjene zahvatiti podružnicu Gradska groblja jer direktorica Ljerka Ćosić odlazi u mirovinu. Osim toga, najvjerojatnije će se tražiti i nasljednik Dine Tomšić, direktorice Zagrebačkog velesajma. Zagrebački holding uskoro bi trebao krenuti u potpunu reorganizaciju vezanu za poslovanje i upravljačke strukture. Prema nekim informacijama, Holding će bi uskoro trebao dobiti još dva člana u upravi društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:11