PRESUDA

Gradonačelnik Belog Manastira osuđen na osam mjeseci zatvora

Slučaj koji je u srijedu okončan nakon manje od četiri sata sudske rasprave, datira iz prosinca 2010. godine
 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Identičnu kaznu zatvora Županijski sud u Osijeku izrekao je i Vjekoslavu Kalivodi, obrtniku iz Bistrinaca kod Belišća, kojeg je USKOK teretio da je Doboša potaknuo na navedena kaznena djela. Slučaj koji je u srijedu okončan nakon manje od četiri sata sudske rasprave, datira iz prosinca 2010. godine, kada je Doboš svojim potpisom i pečatom Grada Belog Manastira ovjerio Kalivodi potvrdu da je njegov obrt na području Belog Manastira obavljao poslove postavljanja i održavanju vertikalne signalizacije. Kalivodi je ta potvrda trebala kako bi je, uz još četiri, priložio na natječaj za isti posao u Belišću, na koji se kanio javiti. Kalivoda i Doboš tada su se prvi put u životu sreli.

- Došao je mladić pitati me ima li kakvog posla za njegov obrt u Belom Manastiru, na što sam mu odgovorio da trenutno nema, ali da će uskoro biti natječaj te da se može javiti kada do toga dođe. Tada me upitao bih li mu ovjerio navedenu potvrdu, koju sam letimično pogledao i kada sam uvidio da to neće donijeti nikakve financijske troškove za Grad potpisao sam mu je i ovjerio. Nije mi bila nikakva namjera da time Kalivodi omogućim zlouporabu. Moja je greška bila što nisam provjerio je li on radio nešto za nas, a da sam htio nešto skrivati sigurno ne bih rekao tajnici da to ovjeri i jedan primjerak spremi u našu arhivu - rekao je Doboš u svojoj obrani.

Kalivoda je pak potvrdio kako tekst potvrde nije bio istinit, ali i da nije htio nikoga potaknuti na kriminal. No, potvrda mu je pomogla, jer je u konačnici dobio posao u Belišću vrijedan 15 tisuća kuna bez PDV-a tijekom četiri godine te ga i danas obavlja. Iako su se obojica izasnili da se ne smatraju krivima, sudsko vijeće ipak je prihvatilo navode optužbe i osudilo ih izrekavši im minimalne kazne zatvora za kaznena djela koja su im stavljena na teret, a Doboš je najavio žalbu.

- Vjerujem u pravosude institucije, nastavljamo borbu i vjerujem u oslobađajuću presudu - rekao je Doboš, inače nestranački gradonačelnik u sada već drugom mandatu uz potporu SDP-a i HNS-a. Osvrnuo se i na eventualne zahtjeve oporbe za odstupanjem s dužnosti nakon ove presude.

- Naravno da će oporba tražiti što misli da treba tražiti, ali ja mislim da je za ovakvo djelo kazna preoštra i da ću u konačnici biti oslobođen - poručio je Doboš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:30