MOGUĆ GUBITAK STATUSA

GRADONAČELNIK DUBROVNIKA POBJESNIO 'Cinkaroši nas tužakaju UNESCO-u!'

Dubrovnik, 130214.Gradonacelnik Andro Vlahusic sastao se danas s predstavnicima Drustva prijatelja dubrovacke starine predsjednikom Denisom Orlicem i Marom Kapovicem na temu prakticne primjene Zakona o zastiti ugrozene spomenicke bastine Dubrovnika.Na fotografiji: Konferencija za medije gradonacelnika nakon sastanka.Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
 Tonči Plazibat / CROPIX / CROPIX

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je danas u vezi s mogućnošću da bi UNESCO na skorašnjoj konferenciji u Dohi, zbog izgradnje golfskih projekta na Srđu, taj grad mogao izbrisati s popisa zaštićene svjetske baštine kako ne vidi da će projekt golfa na Srđu negativno utjecati na povijesnu jezgru, a udruge koji su se žalile UNESCO-u nazvao je 'cinkarošima'.

"Vile i apartmani neće biti vidljivi iz povijesne jezgre pa samim time ne postoji mogućnost ugrožavanja koja se spominje. Koja je razlika ako gradimo na Srđu ili u Mokošici kad se ni jedno ni drugo neće vidjeti iz grada?" upitao se Vlahušić. Ocijenio je da je riječ o jednoj udruzi koja se igrala s emocijama građana, koja je dovodila profesionalce koji rade za sebe, i druge udruge, a neke od njih plaća i grad.

Na konferenciji za novinare s temom "Grad Dubrovnik i očuvanje kulturno-povijesne baštine" Vlahušić se osvrnuo i na pismo koje su predstavnici nekih dubrovačkih udruga poslali UNESCO-u. Istaknuo je kako mu je neprihvatljivo da udruge iz Dubrovnika prijavljuju svoj vlastiti grad UNESCO-u nazivajući ih 'cinkarošima'.

"U našem gradu postoji puno kritika, a one su opravdane jer su pokazatelj različitog mišljenja. Međutim, ono što je za mene neprihvatljivo je to što udruge svoj vlastiti grad prijavljuju UNESCO-u, cinkaju i tužakaju, a mogući rezultat uključuje i skidanje Dubrovnika s UNESCO-ove liste", rekao je gradonačelnik Vlahušić.

"Nije UNESCO radio nikakvu inspekciju, cijela je situacija nastala zbog prijava udruga. Zar vjerujete ljudima koji postavljaju drvo ispred Orlanda? Pitajte voditelja UNESCO-oa što misli o svemu tome", poručio je gradonačenik.

Ustvrdio je kako je projekt golfa na Srđu dobio sve potrebne suglasnosti te prošao ekološke studije i dobio pozitivna mišljenja Ministarstva kulture, Odjela UNESCO-oa pri Ministarstvu kulture te svih mjerodavnih državnih tijela.

Govoreći o projektima vezanim uz kulturno-povijesnu baštinu i njezino očuvanje, Andro Vlahušić je istaknuo kako je obnova kompleksa Lazareta pri kraju te da je predan zahtjev za uporabnu dozvolu.

"Također, grad Dubrovnik preuzima i obnavlja ljetnikovce u Rijeci dubrovačkoj, uskoro dobivamo i bivšu zgradu HTV-a Vilu Čingriju, u iduće dvije godine bit će obnovljena i tvrđava na Srđu, ovaj tjedan otvara se i samostan sv. Klare, a Zavod za obnovu postao je gradski zavod", rekao je.

Vlahušić se osvrnuo i na optužbe udruga kako gosti s kruzera štete kulturnoj baštini grada.

"U gradu radi tri tisuće ljudi i ima četiri tisuće stolaca. Kome to smeta? Kome smeta život na ulicama? Na koji način će to ugroziti kamen?" upitao je i podsjetio kako se iste političke opcije koje se protive gužvama protive i naplaćivanju naknade za iskrcaj gostiju i podizanju cijene ulaznica na zidine.

Najavljujući sudjelovanje na UNESCO-ovoj konferenciji u Kataru sredinom mjeseca, rekao je kako su se Vlada, Ministarstvo kulture i grad Dubrovnik ozbiljno pripremili za konferenciju u na kojoj će se raspravljati o zaštiti Dubrovnika kao dijelu svjetske kulturne baštine.

"Projekt golfa na Srđu je prošao sve procedure, a vi vjerujte kome hoćete", istaknuo je Vlahušić te ponovio kako projekt golfa na Srđu apsolutno ne ugrožava povijesnu jezgru grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:07