PRIJEPORI

Gradonačelnik Dubrovnika poslao poruku Tomaševiću: ‘Znate li tko je vaša nova direktorica Velesajma?‘

Renata Suša je 2014., zbog zastoja u 36 milijuna eura vrijednom nekretninskom projektu "Fenestra Village" najavljivala tužbe i kaznene prijave

Renata Suša

 Tonci Plazibat/Cropix

U posljednjim prijeporima između dubrovačkog gradonačelnika Frankovića i stranke Srđ je grad našla se i nova direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša, koja je 2014. kao potpredsjednica za investicije tvrtke Nova europska ulaganja vodila projekt izgradnje vila ispod Srđa, čemu se SJG protivio.

Renata Suša je 2014., zbog zastoja u 36 milijuna eura vrijednom nekretninskom projektu "Fenestra Village" u naselju Bosanci, najavljivala tužbe i kaznene prijave zbog prevare županu Nikoli Dobroslaviću i ravnateljici županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marini Oreb, odnosno Republici Hrvatskoj.

Na to je podsjetio i Franković na FB u prijeporu sa strankom Srđ je grad u vezi s projektom Lapadskom obalom, gdje je Grad Dubrovnik u sporu s tvrtkom Franje Pašalića Laguna Trade, koncesionarom Marine Frapa.

"Ako Vam je promaklo, VAŠ MOŽEMO je imenovao Renatu Sušu za direktoricu Velesajma. Inače, to Vam je ista ona koja je željela graditi ono mega naselje na Bosanci. Nakon Suzane Brenko (nekadašnje direktorice nekretninske tvrtke Razvoj Golf, op.a.), natrljali su Vam nos i s Renatom. Koga sljedećeg da očekujemo? Možda će Možemo uskoro imenovati i Franja Pašalića na neku funkciju pa kad je bal, nek bude maskenbal u kojem je Đuro karnevo", napisao je Franković.

Srđ je grad i Možemo koalicijski su partneri s lokalnih izbora, a u Dubrovniku im je zajednički kandidat za gradonačelnika bio Đuro Capor, prije koordinator inicijative Srđ je naš! protiv nekretninskog biznisa tvrtke Razvoj Golf na Srđu.

Capor: Podržavamo natječaje pa i onda kad kao najbolje iznjedre ljude s kojima smo se u prošlosti po nekoj drugoj temi oštro sukobljavali

"Ovakve konstrukcije služe za skretanja pozornosti s posljednje korupcijske afere u kojoj je uhvaćen gradonačelnik Franković vezane za poslove Grada Dubrovnika s bratom njegove pročelnice. Što se tiče rezultata natječaja u Gradu Zagrebu, HDZ očito ne razumije da, ako je natječaj uistinu javan i otvoren, na njemu može pobijediti netko tko iz ovog ili onog razloga nije član ili simpatizer neke stranke. Podržavamo takve natječaje, pa i onda kad kao najbolje iznjedre ljude s kojima smo se u prošlosti po nekoj drugoj temi oštro sukobljavali", rekao je Capor za Hinu.

Dodao je kako je ključno da ti ljudi nisu optuživani i da su kvalificirani te ocijenjeni najboljima na odgovorno provedenom natječaju.

"Mi u Srđ je grad sigurno ne bismo povjeravali upravljanje gradskim tvrtkama pravomoćno osuđenim osobama s kojima HDZ-ova vlast u Dubrovniku opet koalira ili povjeravali skupe poslove koje gradska tvrtka Čistoća može sama odraditi bratu aktualne pročelnice", istaknuo je.

Suša se na LinkedInu navodi kao profesionalac u nekretninskom biznisu, a poslu šefice Uprave HŽ Infrastrukture (2014.-2016.) prethodio je posao u NEU, društvu kćeri američkog fonda NHC Capital, gdje je od listopada 2012. do kolovoza 2014. vodila projekt na Bosanci.

NEU je na 28.000 metara četvornih planirao izgraditi 26 luksuznih vila, ali po tadašnjem GUP-u građevine nisu smjele ugroziti vizure prema gradu, a padine Srđa morale su ostati neizgrađene. Iz NEU su tvrdili kako zemljište nije na padini, nego na zaravni, ali su i priznali da bi se dio građevina vidio iz grada.

"Kupljeno zemljište bilo je građevinsko, mješovite namjene, pretežito stambene, a cijelo vrijeme nam županija tvrdi da ne smijemo graditi. Imali smo urbanistički natječaj s 12 hrvatskih urbanističkih ureda i oko 40 arhitekata. Dobili smo prostorno-plansku dokumentaciju, pokrenuli javnu raspravu, pribavili sve suglasnosti od dvadesetak institucija, a stav županije je i dalje negativan", rekla je u svibnju 2014. među ostalim Suša, a prenijeli mediji. Dodala je kako ulagači zbog zastoja imaju gubitak oko milijun eura na godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49