BIZARNO

Gradonačelnik koji je pod istragom za uzimanje mita uvodi sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja

I dalje tvrdim da je moja Gradska uprava postupala isključivo po zakonu. Nema nijednog krivog zareza - rekao je gradonačelnik Nove Gradiške

Privođenje Vinka Grgića

 Damjan Tadic/Cropix

''S ciljem daljnjeg razvoja, podizanja kvalitete rada i optimiziranja obavljanja djelatnosti Grada Nova Gradiška, gradonačelnik Vinko Grgić zaključio je kako je nužan sljedeći iskorak: uvođenje sustava upravljanja za suzbijanje podmićivanja i upravljanje rizicima podmićivanja,'' rečenica je iz poziva koji je medijskim kućama poslan iz Grada Nova Gradiška za događaj najavljen za četvrtak 31. ožujka u 11 sati kada će u Uredu gradonačelnika, Grgiću biti uručen certifikat HRN ISO 37001:2016.

Riječ je, dakle, o certifikatu kojim Nova Gradiška i njezin gradonačelnik dobijaju potvrdu da je uspješno okončana implementacija navedenog sustava. Sve to samo po sebi možda i ne bi bilo posebno zanimljivo da gradonačelnik Grgić već neko vrijeme nije pod istragom upravo za primanje mita.

Podsjetimo, novogradiški gradonačelnik, koji je na tu dužnost prvi put stupio 2016. godine kao kandidat SDP-a na izvanrednim izborima, pod istragom je Ured europskog javnog tužitelja zbog sumnje u primanje mita i pronevjeru europskih sredstava te zloupotrebu položaja i ovlasti kojima je prouzročena šteta strukturnim i investicijskom fondovima EU. Radi se o slučaju zbog kojega je i USKOK protiv njega već otvorio istragu u sklopu afere Janaf.

Radilo se o projektu gradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradiški vrijednog 5,4 milijuna kuna, od čega su 4,2 milijuna europskih sredstava, zatim gradnji fotonaponske elektrane vrijedne 5 milijuna kuna, od čega su 3 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova, te bazena. Nakon što je europski tužitelj otvorio istragu Grgić je rekao da je to sada zapravo samo premještanje predmeta iz nadležnosti USKOK-a te da se radi samo o fotonaponskoj elektrani, ali ne i reciklažnom dvorištu. Kako bilo, Grgić je već neko vrijeme pod istragom da je navedene poslove za 100.000 kuna mita namjestio tvrtki Elektrocentar Petek. Sada, pak, svjedočimo bizarnoj situaciji da osoba koja je pod istragom za uzimanje mita u Gradsku upravu kojoj je na čelu uvodi sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja i upravljanje rizicima podmićivanja!?

- Ja to ne smatram bizarnim, jer ću tu biti još neko vrijeme i onda ću se maknuti, a Grad mora nastaviti zakonito funkcionirati kao što i funkcionira svih ovih šest godina koliko sam gradonačelnik – odgovorio nam je Grgić kada smo ga upitali nije li ovo pomalo bizarna situacija. No, on je uvjeren kako će sve sumnje koje mu se stavljaju na teret biti odbačene.

- I dalje tvrdim da je moja Gradska uprava postupala isključivo po zakonu. Nema nijednog krivog zareza. Ako smo platili nekoga drugog ili trećeg u natječaju da je dobio posao i napravio nešto nezakonito, onda je to učinio on, a ne mi. Mi smo konkretnu firmu o kojoj se radi penalizirali za nekvalitetno izvršene radove. Oni su se javili i na drugih pet natječaja i nisu dobili nijedan posao. To što smo se našli dva-tri puta i pojeli nekakav ručak je nešto drugo. Evo i sada vama poklanjam vrijeme, a kako neću nekim ulagačima koji dolaze i najavljuju ulaganja od 100 milijuna kuna – kazao je Grgić, koji kaže i kako su sve revizije poslovanja Grada otkako je on tamo dobile bezuvjetna pozitivna mišljenja.

- Bez obzira na sve ovo što ja prolazim i dalje tvrdim da smo sve radili po zakonu, a što su tri puta potvrdile kontrole SAFU-a te jednom i kontrola ARPA, agencije koja kontrolira SAFU. No, je žalim uvesti i dodatne kontrole ako one postoje. Kada smo čuli da postoji ovakav certifikat odlučili smo ući u tu priču kako bismo bili još bolji, točniji, konkretniji i zakonitiji, ako je to moguće, jer je i sve do sada bilo zakonito. I ova agencija koja dodjeljuje certifikat je rekla da smo među top gradovima što se tiče rada, odnosno rezultata revizija našeg rada. Također, prema njihovim riječima mi smo prvi grad u Hrvatskoj koji će imati ovaj certifikat. Dosta gradova je u proceduri, ali mi smo prvi koji ćemo ga imati – pohvalio se gradonačelnik Nove Gradiške, dodavši kako su imenovali osobu koja će paziti da se provode predviđeni protokoli.

- Na kraju godine sve ćemo morati prezentirati toj tvrtki, kako bismo u sljedećoj godini mogli i dalje imati taj certifikat. Bit će neophodno primjerice ocjenjivanje djelatnika i prilagodit ćemo rad Gradske uprave u skladu s onime što traži ta norma, ali nećemo oko toga imati puno posla, jer već tako i radimo. Riječ je o usmjeravanju procesa na točno određen način. Neovisno o ovome što se meni događa, želim dokazati da radimo korektno i po zakonu i želimo unaprijediti rad, jer su greške uvijek moguće, ljudska komponenta može zakazati, ali želimo to spriječiti, svesti na najmanju moguću mjeru i pokazati da Grad radi zakonito i da uvodimo dodatne mjere da to bude baš sve kako treba – kazao je Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:11