ODŠTETA NA POMOLU?

GRADONAČELNIK NAJAVIO TUŽBU PROTIV ULTRE 'Pa nismo vam mi neki Indijanci da možete manipulirati... Ne bi se tako u drugim zemljama ponašali'

 
 Joško Ponoš/Zvonimir Barišin / Cropix

– Kao što smo već prije tri godine govorili, grad Vis nema ništa protiv Ultre, ali ima protiv toga da se ona događa u Visu. Vidimo da našu reakciju nitko ne uvažava i ne preostaje nam ništa drugo nego poslužiti se pravnim mjerama i zatražiti odštetu, te ispriku za štetu koja je nanesena gradu Visu – kazao je Slobodnoj Dalmaciji viški gradonačelnik Ivo Radica, ljutit zbog činjenice što se u sklopu višednevnog Ultra Europe Music festivala, s bazom u Splitu, kao jedna od destinacija spominje i Vis.

Sutra će se na viškoj tvrđavi Fort George, poznatoj Fortici, održati party naziva "The Resistance at Fort George" na kojemu će partijanere zabavljati DJ-evi Nic Fanciulli i Kölsch. Na web-stranici tvrđave u najavi sutrašnjeg programa nigdje se izrijekom ne spominje Ultra, tek da zabava na Visu slijedi nakon partijanja u Splitu. Ipak, na službenoj stranici festivala sutrašnji se program na viškoj Fortici izravno reklamira pod nazivnikom "Resistance Vis". Tvrđavu Fort George na 30 su godina dobili Šveđani koji stoje iza brenda "The Yacht Week", s čijim voditeljima, usprkos nekoliko pokušaja, jučer nismo uspjeli stupiti u kontakt.

– Svih ovih godina nitko nas iz Ultre nikada nije kontaktirao niti je tražio dopuštenje da se to dogodi na Visu. U Strategiji razvoja grada Visa, pa i u Turističkoj strategiji grada Visa, nije planiran "partijanerski" turizam. Mislim da se organizatori Ultre ne bi tako ponašali u nekim drugim zemljama kao što se ponašaju ovdje, da bez suglasnosti gradskih vlasti reklamiraju ili spominju ime Vis – ljuti se Radica.

Ipak, viški gradonačelnik nije htio detaljnije objašnjavati kako namjerava onemogućiti održavanje Ultra partyja na tvrđavi kad je već dana na upravljanje Šveđanima, koji u njezinu prostoru mogu ugostiti koga žele.

– Organizatore Ultre samo bih upitao što bi bilo da netko drugi koristi ime Ultre bez njihova dopuštenja. Bit ćemo prisiljeni povući određene pravne mjere kako bismo zaštitili integritet i identitet grada Visa. U nadolazećem periodu bit ćete obaviješteni o tome što smo poduzeli. Mi u Visu nismo Indijanci da netko može manipulirati našim imenom i razvojem našeg turizma, jer to šteti razvoju turizma kakav grad Vis planira u budućnosti – decidiran je Radica.

– Poduzet ćemo neke pravne korake, ali ne mogu sada konkretno o tome. Mi ćemo, normalno, proanalizirati gdje se sve i kako grad Vis spominjao u kontekstu Ultre. Znamo da se imena ne mogu koristiti bez suglasnosti onih koji ih zastupaju – rezolutno ponavlja viški gradonačelnik.

Do zaključenja teksta nismo dobili ni odgovore na upite upućene organizatorima Ultra Europe Music festivala, koji se nakon trodnevnog partijanja u Splitu danas preselio u hvarski "Carpe diem beach club" s programom "Ultra Beach after party" (Paco Osuna, Carlo Lio, Fer Br), a sutra će na višku Forticu. Tako smo ostali uskraćeni za odgovore na pitanja na koji je način Ultra Europe Music Festival povezan s Visom, zašto se na web-stranici tvrđave Fort George u najavi sutrašnjeg programa nigdje ne spominje brend Ultra, a na web-stranici Ultre istodobno se događaj najavljuje pod nazivnikom "Resistance Vis".

Nismo uspjeli doznati ni jesu li organizatori Ultre proteklih godina kontaktirali s vodećim ljudima grada Visa, kako komentiraju njihovu najavu o tužbi, te planiraju li se sljedećih godina širiti na još neke otoke u Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:35