IVAN VRKIĆ

Gradonačelnik Osijeka u samoizolaciji: ‘Susjed mi je zaražen, posjetio me neki dan...‘

‘Nakon što mu je potvrđena zaraza i mene je o tome obavijestio, a ja sam se javio epidemiolozima‘
Ivan Vrkić
 Vlado Kos/Cropix

U Osijeku je od nedjelje ujutro pet novooboljelih od Covida-19. Riječ je o mlađim osobama koje su bliski kontakti dvojice muškaraca kojima je zaraza potvrđena u petak, a jedino dobro u ovoj situaciji je da svi zaraženi imaju blaže simptome te se nalaze na kućnom liječenju. No, za očekivati je da će broj oboljelih rasti u sljedećim danima jer se svakoga dana širi krug kontakata novooboljelih zbog čega je trenutno na području Osječko-baranjske županije 40 osoba u samoizolaciji. Iako mu samoizolacija nije određena, u nju se sam stavio i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, koji je prije pet dana bio u kontaktu s muškarcem kojemu je zaraza potvrđena u petak.

- Riječ je o mom susjedu, a kako živimo u istoj zgradi prije pet dana me je posjetio. On tada nije imao nikakve simptome, ali je ispalo dobro da smo bili na distanci jedan od drugoga i da se nije dugo zadržao. Nakon što mu je potvrđena zaraza i mene je o tome obavijestio, a ja sam se javio epidemiolozima, koji su mi rekli da će me testirati sedam dana nakon našeg susreta. Do tada ću odgovorno ostati u stanu i čekati nalaze testa nakon čega ću odlučiti hoću li nastaviti s radom i s terapijama koje imam u Bizovačkim toplicama - rekao nam je Vrkić, koji zbog prošlogodišnje kardiokirurške operacije te moždanog udara spada u rizičnu grupu ljudi. Zasad nije razvio nikakve simptome Covida-19.

Iz Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestili su da Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo nakon bliskih, šire krug kontakata oboljelih osoba i prema potrebi određuju samoizolaciju te upućuju na testiranje u skladu s epidemiološkim preporukama.

- Od jučer je 35 novih osoba u samoizolaciji i svi su kontakti ranije oboljelih. Ukupno se u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalazi 40 osoba. Policijska uprava osječko-baranjska nastavit će provjeravati kršenje mjera samoizolacije, priopćili su iz Stožera iz kojeg opetovano pozivaju na odgovorno ponašanje.

Inače, od početka epidemije u Osječko-baranjskoj županiji zaražena je 141 osoba, a virus je trenutno aktivan kod osam osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:30