VARAŽDIN

Gradonačelnik osudio uklanjanje zastave srpske zajednice s ulaza prostorija Vijeća srpske manjine

‘Osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin uništavanja zastave srpske zajednice u Varaždinu‘, rekao je Neven Bosilj

Neven Bosilj

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj osudio je u ponedjeljak čin nasilnog uklanjanja zastave srpske zajednice u Republici Hrvatskoj s ulaza u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u središtu toga grada, ističući da osuđuje svaki čin mržnje i netolerancije.

U noći s petka na subotu nepoznati počinitelji uništili su zastavu srpske zajednice u Hrvatskoj, izvijestilo je Vijeće srpske nacionalne manjine u Varaždinu, stoji u današnjem priopćenju Srpskoga narodnog vijeća (SNV).

"Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina nalazile su se tri zastave: državna zastava RH, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice. Uništena je samo zastava srpske zajednice", izvijestilo je to vijeće, koje u tome i u prijašnjim incidentima vidi poruku mržnje i netolerancije. U proteklih nekoliko godina četiri je puta uništena dvojezična ploča na toj zgradi.

"Od 15. rujna 2013. do 10. srpnja 2020. na zgradi Vijeća su uništene dvojezične natpisne ploče četiri puta. Počinitelji su blago osuđeni po članku 235. Kaznenog zakona (otuđenje tuđe stvari). Ove 2021. godine zločinački i mrzilački počinitelji su se okomili na uništenje simbola srpske zajednice u RH. Ovo nisu izolirani slučajevi, šalje se kontinuirano poruka da srpska zajednica u gradu Varaždinu nije naša", ističe Vijeće, koje je o svemu obavijestilo predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolnauera i varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja.

Policija je obavila očevid, a Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina traži da se o svemu očituje i gradonačelnik, i to tako da osudi taj čin mržnje, što su propustili učiniti njegovi prethodnici. Vijeće naglašava da bivši gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili čin mržnje koji se događa u gradu "tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina" koje žive u njemu i u županiji.

U izjavi za Hinu Bosilj je osudio taj čin te je izrazio zabrinutost zbog događaja u Varaždinu.

"Osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin uništavanja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Ozbiljno sam zabrinut što se to događa u Varaždinu i među Varaždincima", kratko je rekao gradonačelnik Varaždina Bosilj.

"To sigurno nije svojstveno našem gradu koji se naziva grad kulture", zaključio je Bosilj.

Zastava srpske zajednice u Republici Hrvatskoj iznad ulaznih vrata prostorije Vijeća strgnuta je zajedno s kopljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 06:15