UVJET

GRADONAČELNIK OVOG HRVATSKOG GRADA DONIO JE ODLUKU 'Tko odbije doći na javne radove, gubi socijalnu pomoć!'

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Grad Bjelovar će primanje socijalne pomoći uvjetovati time da oni koji su radno spobni, a primaju je, moraju sudjelovati u radu za opće dobro. Potvrdio je to i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

- Nije popularan potez, on će sigurno izazvati otpore i prijašnji gradonačelnici ga se nisu usuđivali povući, ali mi želimo uvesti red i u sektor socijale jer to građani od nas i očekuju. I stoga ćemo korisnike socijalne pomoći pozvati da radom za opće dobro bez naknade kompenziraju pomoć koju dobivaju od Grada Bjelovara - kaže gradonačelnik Hrebak i dodaje kako je potrebna odluka donesena i u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Komunalcem kreće realizacija, a sve će trajati do kraja ove godine, prenosi Bjelovar.Live.

Zagreb, 210318.
Koturaska ulica.
Dario Hrebak bjelovarski gradonacelnik.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / HANZA MEDIA
Dario Hrebak
 

Svi koji su radno sposobni ili djelomično radno sposobni bit će pozvani na rad za opće dobro koji će im organizirati Komunalac, ovisno o potrebama. Riječ je o jednostavnim poslovima održavanja zelenih površina i slično. Tko se ne odazove tom pozivu gubi pravo na pomoć.

- Grad Bjelovar za razne socijalne programe godišnje izdvaja nekoliko milijuna kuna i nećemo to gasiti, ali u svemu tome ima onih koji uzimaju pomoć iako su radno sposobni. To nije pravedno prema onima koji nemaju tu sposobnost i zato želimo da se stvari ujednače ovim radom za opće dobro - kaže Hrebak.

Oni koji dobivaju pozive mjesečno trebaju odraditi od 30 do najviše 90 sati i u tom slučaju će im se socijalne naknade normalno isplaćivati. Prema nekim podacima oko 200 osoba prima pomoć od Grada Bjelovara od čega je polovica zdravstveno nesposobna za rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2020 20:22