DRAMA U PULI

Gradonačelnik Pule raskida suradnju s Možemo, puklo je oko prodaje gradskog zemljišta: ‘Kako da punimo proračun?‘

-Ta suradnja za mene nema perspektivnu. Nisu predložili kako puniti proračun. Od čega da zaradimo tih 3 milijuna kuna?

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić

 Dusko Marusic/Cropix

U Puli, kako sada, izgleda nema više vladajućih i opozicije. Nakon jučerašnje sjednice gradskog vijeća najvećeg istarskog grada pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao je da s Možemo više neće surađivati jer nisu podržali prijedlog o prodaji gradskog zemljišta koji je trebao napuniti gradski proračun za tri milijuna kuna. Kako kaže pulski gradonačelnik, to je za njega razočaravajuće jer je platforma Možemo znala u kakvoj se situaciji nalaze gradske financije, ali je svejedno odlučila glasati protiv. Uz IDS-ovu opoziciju koja je glasala suzdržano, to je bilo dovoljno da se te točke ne izglasaju i da se prelije čaša strpljenja pulskog gradonačelnika. Inače, NL Filipa Zoričića ima četiri vijećnika, Možemo još toliko i SDP tri. Zajedno su činili vladajuću koaliciju.

-Ta suradnja za mene nema perspektivnu. Nisu predložili kako puniti proračun. Od čega da zaradimo tih 3 milijuna kuna? Idemo sada sjednicu po sjednicu. Sva je odgovornost pala na mene, ali i oni su dio vlasti. Ovo nije ozbiljna politika, a znaju da su naše namjere oko prodaje zemljišta pozitivne i da nikome ne pogodujemo. A sada moramo krpati manjak u proračunu. Mi ne prodajemo jer moramo prodati. I nisu prošle te točke. A rješenje nisu dali. I to me jako iznenadilo i ražalostilo. I za mene nema perspektive za daljnju suradnju jer su to esencijalne stvari, kazao nam je Zoričić. Istaknuo je da je proračun usvojen i da neće biti prijevremenih izbora jer da imaju formirano gradsko vijeće, ali da sada s Možemo više neće biti zajedničkih dogovora prije same sjednice vijeća.

Bez obzira na ovu zbunjujuću situaciju u kojoj se našao pulski gradonačelnik, koji sada ne zna zapravo koje bi točke na idućim sjednicama vijeće mogle dobiti zeleno svjetlo, a koje ne, on se ne brine. Nije se izjasnio hoće li biti formalnog raskida koalicijskog sporazuma.

- Ja sam miran oko svega. Vidjet ćemo kako će se dalje razvijati situacija tijekom siječnja i pratit ćemo što se zbiva iz sjednice u sjednicu, veli on. Ističe da je znao njihov stav oko prodaje zemljišta, ali da se ipak nadao da će usvojiti tu točku kada su uvidjeli, kaže, stanje u proračunu. Pita se i je li zapravo ikad prava suradnja i postojala. Da podsjetimo, Možemo nije dao nakon prvog kruga lokalnih izbora odmah podršku Zoričića, a i nakon što su zajednički formirali vlast uvijek je bilo trzavica i neslaganja, pa tako i oko usvajanja amandmana za novi proračun. Očito je ovo za Zoričića na kraju bilo previše.

Zbog čitave situacija iz lokalne grupe Možemo istupila je i njihova županijska vijećnica Koviljka Aškić. To je objavila danas na svom Facebook profilu.

- Već neko vrijeme ne sudjelujem u radu lokalne grupe Možemo Pula - Politička platforma zbog neslaganja s nekim članovima i članicama grupe i dosta sam razmišljala kako dalje. Odlučila sam izaći iz lokalne grupe a stranka Možemo - politička platforma odlučit će da li mogu ostati članica stranke. Prodaja zemljišta u vlasništvu grada Pule nije mi mila ali u ovom trenutku, treba si dati barem jednu godinu za konsolidaciju proračuna i novi smjer razvoja grada. Biti u koaliciji znači razgovarati, usuglašavati stavove i davati konstruktivne prijedloge. Dati ću mandat vijećnice u županijskoj skupštini stranci na raspolaganje jer i dobila sam ga kao članica stranke. U nadzornom odboru Kaštijuna ostajem. Isto tako, ako gradonačelnik Filip Zoričić bude htio, pomoći ću i raditi i dalje po pitanjima gospodarenja otpadom i zelenih politika", navela je županijska vijećnica Aškić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:49