HMS DEFENDER

Gradonačelnik Puljak primio zapovjednika razarača Britanske ratne mornarice

Britanski razarač će u splitskoj gradskoj luci boraviti do 3. studenog, u sklopu bilateralne vojne suradnje

Razarac britanske Kraljevske moranarice u splitskom akvatoriju

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak primio je u ponedjeljak zapovjednika razarača HMS Defender britanske Kraljevske ratne mornarice, kapetana fregate Georgea Stortona, koji je u nedjelju uplovio u gradsku luku Split u sklopu bilateralne vojne suradnje, priopćeno je iz Grada.

Razarač HMS Defender, britanske Kraljevske ratne mornarice, uplovio je jučer u splitski akvatorij u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) i gradu Splitu. Britanski razarač će u splitskoj gradskoj luci boraviti do 3. studenog, u sklopu bilateralne vojne suradnje s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Gradonačelnik Puljak je tom prigodom zapovjedniku, kapetanu fregate Stortonu, i posadi britanskog ratnog broda, koji ima 234 člana, zaželio dobrodošlicu u Splitu. Predstavio im je Split i zahvalio na obavljanju odgovorne i važne zadaće.

Uz zapovjednika Stortona i njegove časnike te časnike HRM-a, prijemu je nazočio i veleposlanik Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Simon Thomas.

Osim protokolarnih prijama u splitskog Gradskoj upravi i Zapovjedništvu HRM-a, u programu je i posjet Kraljevskih marinaca satniji mornaričko- desantnog pješaštva u Pločama, zajednička uvježbavanja, sportski susreti te uvježbavanje sa snagama Flote HRM-a.

HMS Defender, razarač klase Daring, dužine je 152,4 m, širine 21,2 m, gaza 7,8 m te istisnine 8000 t. Razarač je u službi Kraljevske ratne mornarice od 2013., a matična luka broda je u Portsmouthu.

Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice. Sposobni su obavljati širok spektar zadaća iz domene pomorskog ratovanja te ujedno borbe protiv piratstva, suzbijanja krijumčarenja i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:34