REAKCIJE NA UHIĆENJA

Gradonačelnik Rijeke: ‘Za sve sam doznao iz medija‘; Ministar Erlić: ‘Iznenadilo me, evo me u autu...‘

Riječki gradonačelnik je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo govorio o jutrošnjim uhićenjima

Marko Filipović

 Damir Skomrlj/Cropix

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da su se u proteklih oko pola godine u gradskoj upravi i komunalnom društvu Čistoća provodile neke istražne radnje, ali ti su izvidi tajna pa da o tome ne može govoriti.

Marko Filipović je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo govorio o jutrošnjim uhićenjima osoba iz riječke gradske uprave i komunalnog društva Čistoće zbog sumnji u malverzacije novcem iz europskih fondova.

Istaknuo je da je o svemu doznao iz medija.

"Ako su medijski napisi točni, pozivam sve institucije da što prije obave sve radnje zakonom propisane i da se utvrdi je li sve što se stavlja na teret osobama koji su predmet istrage ili su uhićene čim prije razriješi", rekao je.

"Ja kao gradonačelnik i gradska uprava se zalažemo za transparentnost rada gradske uprave i svih javnih nabava koje se provode jer se radi o novcu građana i sve mora biti obavljeno sukladno zakonskim obvezama", rekao je.

Naglasio je da je Grad Rijeka nositelj nekoliko priznanja za najtransparentniju gradsku upravu te događaji poput tog nisu nimalo ugodni.

Tijekom istražnih radnji su istražitelji razgovarali sa zaposlenima u gradskoj upravi i komunalnim društvima, a pružene su im sve informacije i dokumentacija koju su tražili, rekao je i dodao da s njim nisu razgovarali.

Istaknuo je da kao predsjednik Skupštine KD Čistoće i odgovorna osoba u Gradu Rijeci zahtijeva da se svi postupci javne nabave provode u skladu sa zakonskim odredbama te da odabir gospodarskih subjekata bude transparentan.

"Sortirnica prikupljenog otpada u Mihačevoj dragi, koja se spominje u ovom slučaju, završena je u predviđenom roku i okviru predviđenih sredstava", rekao je gradonačlenik Filipović, dodajući da su komisija za kontrolu javne nabave i svi koji su zaduženi za kontrolu europskog novca dali pozitivno mišljenje nakon provedenog postupka.

U današnjem slučaju je sporan postupak nabave u sklopu projekta gradnje sortirnice. Prema neslužbenim informacijama, u Rijeci su uhićeni su umirovljena pročelnica odjela riječke gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević, direktorica KD Čistoće Jasna Kukuljan i još jedan gradski službenik.

Marko Filipović je rekao da se danas nije čuo s osobama koje se spominje u medijima vezano uz taj slučaj te da nema informaciju da direktorica Čistoće daje ostavku.

image

Ministar Šime Erlić

Goran Mehkek/Cropix

Erlić: Nemam informacija o uhićenju pet osoba po nalogu europskog tužitelja

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić izjavio je u utorak da nema nikakvih informacija o uhićenju pet osoba zbog navodnih malverzacija s novcem iz EU fondova, naglasivši da ministarstvo surađuje sa svim tijelima koja se bave kontrolom trošenja novaca iz EU fondova.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je danas da je u suradnji s policijom uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU, a prema neslužbenim informacijama istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba u Rijeci, kao i osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

"Iznenadilo me. Dok smo se vozili prema Karlovcu vidjeli smo vijest iz medija da su u tijeku uhićenja pokrenuta po nalogu europskog javnog tužitelja koji je zadužen za praćenje trošenja sredstava iz EU fondova", rekao je Erlić u izjavi novinarima nakon što je u Karlovcu održana informativna radionica o natječajima koji slijede iz EU programskog razdoblja 2021. – 2027.

Za sada je nemoguće reći bilo što više jer ne postoji način da se informiramo na neki drukčiji način osim putem medija kad se te stvari dogode, dodao je.

"Teško mi je reći kolika je težina slučaja i o čemu se radi, imao samo ove napise pa ne mogu dati drukčiji odgovor", kaže Erlić.

Naglasio je da njegovo ministarstvo ima svoj sustav kontrole trošenja sredstava i surađuje sa svim tijelima koje se bave kontrolom trošenja sredstava iz fondova, a europski javni tužitelj je potpuno neovisan u svome radu i pokreće postupke, kao što je jutrošnji, sukladno tajnim istragama koje provodi. "U ovom trenutku ne mogu reći ništa više", dodao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 07:52