ZAGAĐENA VODA

GRADONAČELNIK SLAVONSKOG BRODA 'Da, bilo je sukoba s ministrom! Pa ovako nešto se nije dogodilo nigdje u Hrvatskoj...'

 
 HANZA MEDIA

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izjavio je za HRT kako će se za 15 dana vidjeti stoji li najava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorić koji je kazao da će građani za dva tjedna ponovno imati vode, uz moguće kratkotrajne redukcije te da se za najkasnije tri mjeseca u potpunosti planira riješiti opskrbu Slavonskog Broda vodom.

- Dosta je kompleksna situacija i ovaj problem nije jednostavno riješiti. No ja se nadam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti osigurati pitku vodu za 90.000 stanovnika Slavonskog Broda i ovih šest općina koje su pogođene ovom havarijom, kazao je Duspara.

Na pitanje može li potvrditi da je jučer bilo sukoba s ministrom, Duspara je kazao:

- Sukoba je bilo. Mislim da nije u redu da se ne obavijesti i gradonačelnik, kada su već pozvani svi - načelnik općine Sikirevci, direktor Vodovoda Vinkovaca i još dosta ljudi. Mislim da bi bilo normalno da, kao gradonačelnik grada šestog po veličini u RH, koji je pogođen ekološkom katastrofom, da sam pozvan na taj sastanak. Posebno zato što se radi o sudbini građana Slavonskog Broda i što se radi o jednom vodocrpilištu koje je protuzakonito od Hrvatskih voda prebačeno u vlasništvo vinkovačkog vodovoda, istaknuo je Duspara.

Slavonski Brod, 020418
U Sikirevcima su jutros zapoceli radovi na spajanju javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpiliste Sikirevci. Pocetku radova nazocio je ministar zastite okolisa i energetike Tomislav Coric i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Djurokovic. Prespajanjem sustava za 10 do 15 dana gradjanima Slavonskog Broda omogucit ce se pitka voda, a zbog povecanog kapaciteta stanovnicima Brodsko-posavske no i susjedne Vukovarsko-srijemske zupanije moguce su krace redukcije vode.
Na fotografiji ministar Tomislav Coric.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

Govoreći o razmjeri katastrofe slavonskobrodski gradonačelnik kazao je da su u bunarima otkriveni ugljikovodici.

- Na svim mjernim mjestima po gradu gdje su uzimani uzorci su ugljikovodici. Pitanje je koliko će to trajati. To može završiti za 15-20 dana, a može trajati i puno duže. Najgori scenarij je da nam tvornica vode izađe iz funkcije, odnosno da ju moramo zatvoriti. Tvornica je u vrijednosti od 100 milijuna kuna. U njoj se prerađuje voda iz bunara. Ovako se nešto nije dogodilo nigdje u Republici Hrvatskoj, napomenuo je Mirko Duspara.

Rezultati ispitivanja vode još uvijek nisu stigli. Nemamo zadnja dva dana rezultate ispitivanja vode. S pravom ljudi postavljaju pitanje da li se nešto skriva od građana Slavonskog Broda. Molio bih ako Zavod za javno zdravstvo ima rezultate da to podijeli sa Stožerom i građanima Slavonskog Broda, rekao je danas za HRT.

- Jutros je bilo živo na mjestu ekoincidenta. Pojavili su se bageri i vatrogasci iz Našica, pa ćemo vidjeti što se tamo događa. Tamo je i inspektorica. Vidjet ćemo hoće li se ozbiljnije pristupiti sanaciji. Mislim da se kasni sa sanacijom. Pravu sanaciju trebalo je obaviti 28. ožujka kada se i dogodila. Katastrofa bi sigurno bila manja nego što je sada, izjavio je Duspara.

Duspara je podsjetio da se još uvijek ne znaju posljedice zagađenja tla.

- Nismo dobili nalaze. To isto nije normalno u 21. stoljeću. Bez obzira radi li se o 100 litara benzina ili par tisuća litara. Činjenica je da je tlo zagađeno i da smo tu informaciju morali dobiti. Najgora je stvar što je to preblizu naših bunara i tvornice vode, kazao je gradonačelnik Slavonskog Broda.

Izjavio je i da posjeduje rezultate analize iz veljače u kojima ne postoje ugljikovodici.

Branko Radošević, direktor tvrtke Crodux energetika koja se proziva vezano za onečišćenje vodocrpilišta u Slavonskom Brodu, ustvrdio je danas za N1 kako Crodux 'apsolutno nije odgovoran' za zagađenje vode u Slavonskom Brodu.

- Apsolutno je nemoguće da su radovi doveli do zagađenja vode u Slavonskom Brodu. Odradili smo sve u skladu s pravilima i propisima struke, rekao je Radošević te ponovio da je istekla količina od 100 do 150 litara naftnih derivata.

Počele pripreme za sanaciju mjesta ekološkog incidenta, Duspara upozorio: Ovo je trebalo obaviti već u srijedu

Pripreme za sanaciju zone ekološkog incidenta koji se dogodio u srijedu na zapadnom ulazu u Slavonski Brod počele su u utorak ujutro, a gradonačelnik Mirko Duspara, koji je stajao po strani i pratio radove, rekao je kako je to trebalo odmah učiniti te da je Grad naručio neovisnu analizu zagađenog tla i učinit će to i za vodu.

Istjecanja naftnih derivata iz pet kilometara dugog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu dogodio se tijekom tlačne probe produktovodnih cijevi koje bi trebale biti prenamijenjene u plinovod. Plinofikacija rafinerije dogovorena je prekograničnim protokolom između Hrvatske i Republike Srpske (BiH) s ciljem modernizacije proizvodnje u rafineriji i smanjenja onečišćenja zraka na koje stanovnici Slavonskog Broda upozoravaju već 10 godina.

Radove na sanaciji izvodi tvrtka AEKS koja je bila angažirana i u srijedu, kada je na mjestu incidenta s površine uklonjen samo sloj zemlje i trave do dubine od desetak centimetara. Nezadovoljan provedenom sanacijom i izostankom analize uzoraka onečišćenog tla, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara angažirao je neovisnu analizu zagađenog tla te je najavio da će isto učiniti i s vodom s izvorišta koje je bilo glavni opskrbljivač vode za Slavonski Brod i okolicu.

"Ovo je trebalo obaviti već u srijedu, a oni to obavljaju 6-7 dana kasnije. Nisu odrađeni nalazi prvog dana. Ovdje imamo puno pravo reći da se taji što se dogodilo na terenu. Normalno je da Crodux kaže da to nije istina, ali zašto onda danas rade sve ovo", rekao je Duspara, koji je po strani pratio razvoj događaja na mjestu incidenta.

Duspara je danas ponovno podsjetio da još nema rezultata nalaza analize vode od 1. travnja. Mi radimo svoju analizu tla, jer se aljkavo radilo i analize nisu napravljene od državnih institucija. S obzirom na to da se ovdje vode zakulisne igre, radit ćemo i nezavisnu analizu vode", izjavio je Duspara.

Stanovnici Slavonskog Broda i šest okolnih općina od petka se pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni i spremnika raspoređenih uz vrtiće, škole, mjesne domove. Opskrba vodom protiče za sad bez problema.

U ponedjeljak je započelo i spajanje slavonskobrodskog vodoopskrbnog sustava na vodocrpilište u Sikirevcima. Voda bi iz tog vodocrpilišta u Slavonski Brod trebala stići krajem tjedna. Brođani bi vodu za piće nakon ispiranja cijelog sustava trebali imati za desetak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:15